Društvo

Bingulac: Prvo ćemo pričati o državljanstvu

2909ZoranBingulac
Od predsjednika Filipa Vujanovića dobio sam uvjeravanja da ne postoje nikakve prepreke za razvoj svih oblika saradnje između Crne Gore i Srbije, a posebno ekonomske. Vjerujem da ćemo u ljepšoj atmosferi rješavati i otvorena pitanja poput dvojnog državljanstva i platnog prometa ocijenio je novoizabrani ambassador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac koji je nedavno bio na prijemu kod crnogorskog šefa države.

Bingulac: Prvo ćemo pričati o državljanstvu
Portal AnalitikaIzvor

Bingulac napominje da između dvije države postoji dosta otvorenih pitanja koja će rješavati- bez tenzija.

- Mnogo je toga što nas veže i sadašnja situacija garantuje nam razvoj bilateralnih odnosa za zajedničke nastupe, razvoj ekonomije, kulture, prosvjete, turizma, zaštite životne sredine, konzularnih i svih drugih oblika saradnje. Pred posjetu premijera Mila Đukanovića Beogradu mnoge će stvari biti jasnije, jer u svim zajedničkim projektima moraćemo prethodno da uradimo strateške stvari poput auto-puta, pruge, barske luke, energetike... Imamo zajedničke planove sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom- kazao je Bingulac odgovarajući na pitanje koji će mu biti prvi zadatak i hoće li zategnuti odnosi Beograda i Prištine poslednjih godina biti veliko breme na novoj dužnosti.

Bingulac ocjenjuje i da nema bližih naroda od Srba i Crnogoraca.

- Narodi na ovim prostorima su izdržali mnogo veće pritiske i u težim političkim i drugim okolnostima nego što je to danas, i opet su nakon tih procesa izlazili kao pobjednici. U vihorima treba sačuvati slogu i zajedničko biće koje nas povezuje. Prije odlaska u Podgoricu jedan prijatelj me je savjetovao kako da se ponašam, pošto je porijeklom sa ovog podneblja, a u familiji ima korijena i iz Crne Gore i Šumadije, pa se čovjek našao u čudu kako da se nacionalno odredi. Kada je čuo kako se ovde ljudi izjašnjavaju kao Srbin crtica Crnogorac, ili Crnogorac crtica Srbin, onda je i on, kako reče, shvatio da je - crtica! Dakle, niko nam ne može poreći da u svijetu ne postoje dva bliža naroda od naroda koji žive u Srbiji i u Crnoj Gori- kazao je Bingulac Večernjim Novostima.

Portal Analitika