Abiznis

Država spremna da pomogne Alboni

P9300197-1uok
Država je spremna da kroz prodaju pokretne imovine kojom firma "Albona" raspolaže, novac usmjeri za izmirenje duga po osnovu poreza i doprinosa za zaposlene i, na taj način, omogući povezivanje radnog staža i isplatu ličnih dohodaka.

Država spremna da pomogne Alboni
Portal AnalitikaIzvor

To je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija dogovoreno na sastanku resornog ministra Radoja Žugića, direktora Poreske uprave Milana Lakićevića sa predstavnicima Saveza sindikata Crne Gore i firme „Albona“.

Kako su naveli iz Ministarstva finansija, u ime Saveza sindikata, sastanku su prisustvovali Zoran Masoničić, generalni sekretar Saveza sindikata i Sonja Knežević, predsjednica Granskog sindikata trgovine, dok su ispred „Albone“ bili prisutni predstavnici uprave, Nataša Lučić i Goran Živković.

„U tom smislu je potvrđena spremnost Države da se, u slučaju uspješne naplate potraživanja od „Albone“ kroz prodaju pokretne imovine kojom ovo preduzeće raspolaže, cjelokupna sredstva usmjere za izmirenje duga po osnovu poreza i doprinosa za zaposlene i, na taj način, omogući povezivanje radnog staža i isplatu ličnih dohodaka“, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija.

Današnji sastanak je, kako su naveli iz tog resora, bio prilika da se razmotre pravci daljeg djelovanja države po pitanju aktuelne situacije u kompaniji Albona, prvenstveno iz razloga što se, kako su pojasnili, ista posebno negativno reflektuje na radnike ove firme.

„Stoga je istaknuto da je primarna namjera Ministarstva finansija i Poreske uprave da, u mjeri koja je moguća i koju dozvaljava zakonski okvir, pomognu radnicima „Albone“ da ostvare svoja prava“, naveli su iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da je na sastanku napomenuto da kod eventualne prodaje imovine firme „Albona“, pravo preče naplate ima kreditor, odnosno banka, kao nosilac založnog prava prvog reda.

„Na sastanku je zaključeno da je postupak plijenidbe imovine koji slijedi apsolutno opravdan, ne samo zbog direktnih negativnih efekata po radnike „Albone“, već i indirektnih koji se, u prvom redu, reflektuju po dobavljače kojima ova kompanija duguje oko deset miliona EUR“, kazali su iz Ministarstva.

Iznešen je stav, kako su dodali, da bi i ranija takva reakcija Države bila opravdana, te da su se Poreska uprava i Ministarstvo finansija uzdržavali od te mjere prvenstveno zbog socijalne dimenzije, „odnosno činjenice da bi ona dovela do ugrožavanja zaposlenih“.

„Na sastanku je bilo riječi i o brojnim nelogičnostima u poslovanju „Albone“, koje su konstatovane tokom inspekcijskog nadzora, a tiču se, između ostalog, neslaganja u novčanim tokovima u vrijednosti koja iznosi skoro 13 miliona eura“, naveli su iz Ministarstva.

Stoga je, kako su kazali iz tog resora, sa sastanka upućen javni poziv svim nadležnim organima da, svako iz svoje nadležnosti, utvrde odgovornost po svim aspektima navedenih nepravilnosti.

Takođe je, kako su dodali iz Ministarstva, ocijenjeno da bi bilo opravdano obratiti se nadležnim organima u cilju provjere „deponovanih sredstava garancije“, pruženih od većinskog vlasnika.

„Predstavnici „Albone“ upoznali su ministra finansija i direktora Poreske uprave sa nastojanjima da se, tokom pregovora sa potencijalnim zakupcima objekata u kojima su se nalazili marketi „Albone“, postigne dogovor da radnici ove firme budu preuzeti od strane novog poslodavca“, naveli su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, predstavnici Vlade su pozdravili napore predstavnika „Albone“ u tom pravcu i izrazili spremnost Države da, ukoliko postoje objektivni razlozi na osnovu kojih se nedvosmisleno može zaključiti da postoji šansa za oporavak firme, „bezrezervno i prvenstveno zbog socijalne dimenzije i velikog broja zaposlenih, da svoj doprinos revitalizaciji ovog preduzeća“.

„Na današnjem sastanku je takođe zaključeno da bi prevazilaženju izuzetno teške situacije značajno doprinijela spremnost Societe Generale banke da se odrekne redovne i zatezne kamate na svoja potraživanja od „Albone“ i, na taj način, rastereti ukupna dugovanja ovog preduzeća“, kazali su iz resornog Ministarstva.

Portal Analitika