Politika

Vlada pozdravila usvajanje obavezujuće rezolucije SB o Siriji

savjetbeybjuok
Vlada Crne Gore pozdravila je usvajanje obavezujuće rezolucije Savjeta bezbjednosti (SB) o Siriji u vezi sa eliminisanjem programa hemijskog oružja, a u skladu sa dogovorom između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije postignutim u Ženevi.

Vlada pozdravila usvajanje obavezujuće rezolucije SB o Siriji
Portal AnalitikaIzvor

Rezolucijom se, kako su pojasnili iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, obavezuje sirijski režim da eliminiše svoj program hemijskog oružja.

Iz tog resora su naveli da se Rezolucijom šalje jasna poruka da upotreba hemijskog oružja predstavlja prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti, i demonstrira, kako su dodali, opredijeljenost međunarodne zajednice da će adekvatno odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja.

“Ovim je potvrđena i opredijeljenost Crna Gore da kao članica Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, ostane privržena univerzalnim vrijednostima koje dijelimo sa našim međunarodnim partnerima iz Evropske unije i NATO u pogledu zajedničke vanjske i bezbjednosne politike u odnosu na globalne prijetnje”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako su podsjetili iz tog resora, podržavanjem zajedničke izjave, kao i podrškom rezoluciji 2118, Crna Gora nastavlja da daje konzistentnu i principijelnu podršku međunarodnim naporima u traženju političkog rješenja za upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

 

 

Portal Analitika