Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Vujanović: U slučaju Počasnog odbora slijedili smo logiku poštovanja najvećih vjerskih događaja

Vujanović: U slučaju Počasnog odbora slijedili smo logiku poštovanja najvećih vjerskih događaja

vujanovic11uok
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović komentarišući izjavu predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića da je Počasni odbor za osveštanje Hrama Hristovog Vaskrsenja više jednopartijski nego državni, kazao da je Odbor slijedio tradiciju odnosa prema velikim crkvenim i vjerskim događajima.

Vujanović: U slučaju Počasnog odbora slijedili smo logiku poštovanja najvećih vjerskih događaja
Portal AnalitikaIzvor

- Nedavno smo obilježili dvanaest vjekova prenosa moštiju Svetog Tripuna, u počasnom Odboru, bio je ministar kulture, a u ime grada Kotora predsjednica Opštine. U avgustu ove godine, obilježeno je i osam vjekova Manastira Đurđevi Stupovi, u počasnom Odboru, bio je ministar zdravlja i u ime Opštine predsjednik Berana. Sada obilježavamo sedamnaest vjekova Milanskog edikta, osvešćava se Hram i Vlada je dala svoje predstavnike od članova Vlade, a u ime glavnog grada je gradonačelnik- kazao je Vujanović u Rožajama.

Vujanović je naveo da se na taj način slijedi dobra logika poštovanja najvećih vjerskih događaja u Crnoj Gori, koji, kako napominje izazivaju visoko interesovanje i iz Međunarodne zajednice.

“Mislim, da je Vlada, slijedeći taj model, odredila i sastav Počasnog odbora dajući svoje predstavnike, određujući gradonačelnika grada koji je domaćin manifestacije”, istakao je on.

Prema Vujanovićevim riječima odgovor zašto Crnogorska pravoslavna crkva CPC nije uključena u manifestaciju osveštanja Hrama, treba potražiti od Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Mitropolit je uputio otvoreno pismo patrijarsima, oni su adresa za odgovor, i ja, očekujem da će neko od njih saopštiti iz kojih razloga je i iz Mitripolije koja je domaćin skupa, upućen takav poziv i tako opredijeljen sastav onih koji su pozvani”, dodao je predsjednik države.

Vujanović je boravio u Rožajama povodom Dana ove Opštine, a prisustvovao je sjednici SO Rožaje. Predsjednik je čestitao praznik građanima, odbornicima, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Opštine, iskazujući poštovanje za urađeno. “Istakao je značaj brzog završetka velikog kapitalnog projekta vodovoda i brojna ulaganja u infrastrukturu što pokazuje napor lokalne uprave da se unaprijedi kvalitet života u Rožajama”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Crnogorski predsjednik je iznio uvjerenje da će planirani projekti imati uspješnu dinamiku realizacije, uz nastavak dobre komunikacije sa Vladom i međunarodnim organizacijama. Iskazao je zahvalnost i za ulaganje TIKE u Rožaje.

Vujanović je uvjeren da će se veliki resursi koje posjeduje Rožaje iskoristiti za bolji kvalitet života građana.

Portal Analitika