Društvo

UMHCG: Novi dom neusaglašen sa standardima pristupačnosti

0909umhcg
Predstavnici Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) prisustvovali su otvaranju novog studentskog doma u Podgorici i uočili brojne neusaglašenosti sa standardima pristupačnosti definisanim u Zakonu o uređenju i izgradnji prostora.

UMHCG: Novi dom neusaglašen sa standardima pristupačnosti
Portal AnalitikaIzvor

Otvaranju studentskog doma sa 462 mjesta, vrijednog oko osam miliona eura, prisustvovali su Velibor Bošković i Miroslava Ivanović iz Udruženja.

“Tom prilikom su predstavnici UMHCG-a uočili brojne neusaglašenosti sa standardima pristupačnosti definisanim u Zakonu o uređenju i izgradnji prostora i Pravilniku o bližim uslovima i načinima prilagođavanje objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti”, saopšteno je iz Udruženja.

UMHCG je, kako je navela Ivanović, o tim nepravilnostima i ranije obavijestio Studentski parlament Univerziteta Crne Gore, nakon izjava njihovih predstavnika da se “vodilo računa i o potrebama lica s invaliditetom”.

Kako su saopštili, crnogorski mediji prenijeli su da je otvoren novi dom, a posebno je, dodaje se, isticana situacija na osnovu saopštenja Ministarstva prosvjete da je za studente s invaliditetom opredijeljeno 12 soba.

“Međutim, moramo naglasiti da nije vođeno računa o striktnom poštovanju standarda pristupačnosti koji su definisani našim pravnim sistemom, iako su možda ispoštovani evropski i svjesti standardi”, dodala je Ivanović.

Iz Udruženja su naglasili da u novom studentskom domu postoji 12 soba za lica sa invaliditetom odnosno pet odsto od ukupnog broja soba, “iako je Pravilnikom o bližim uslovima i načinima prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti propisano da deset odsto od ukupnog broja soba u studentskim domovima mora biti pristupačno ovim licima”.

Ivanović dodaje da u kupatilima pristupačnih soba ne postoji vodootporno preklopno sjedište u tuš kabini. Ona je napomenula da u zgradi Novog studenskog doma ne postoje taktilne površine, plan zgrade i natpisi na vratima na Brajevom pismu, što takođe propisuje Pravilnik.

“Ono što je najozbiljniji propust po mišljenju UMHCG jeste izgradnja hidraulične platforme na ulazu koja je postavljena na lijevoj strani gdje se nalaze prijavnica i glavna vrata doma, te je veoma teško izaći iz platforme, a ne udariti u prijavnicu ili ući u dom”, saopštila je Ivanović.

Kako je kazala, instaliranje hidraulične platforme nije najbolje rješenje, jer se može ponoviti situacija koja se često do sada dešavala, da se zbog neodržavanja i nepravilnog korišćenja, platform pokvari.

“Posebno pomenutim Pravilnikom nije planirana izgradnja platformi na površinama i objektima koji su novoizgrađeni već se na takvim objektima planira kosa betonska rampa”, napominje se u saopštenju Udruženja.

Prema riječima Ivanović, arhitektonsko rješenje koje predviđa postojanje podruma gdje nema potrebe za njim nam ukazuje da se prilikom projektovanja zgrade nije uzimala u obzir pristupačnost za lica sa invaliditetom, već se ona naknadno planirala.

“Ovim putem zbog svega prethodno navedenog pozivamo medije da prilikom izvještavanja o ispoštovanosti ili neispoštovanosti standarda pristupačnosti konsultuju organizacije osoba s invaliditetom, kao jedini izvor koji može dati tačne informacije kada su u pitanju lica sa invaliditetom, posebno one koje su ključne za život i rad lica s invaliditetom”, zaključila je Ivanović.

 

Portal Analitika