Društvo

“Green Home”: Nadležni da reaguju na ubijanje vukova

Novi_odstrel
N
evladina organizacija “Green Home” saopštila je da očekuje od nadležnih organa da reaguju na objavljivanje fotografija tri ubijena vuka koje je na svom “Facebook” profilu postavio Baranin Igor Jovović.

“Green Home”: Nadležni da reaguju na ubijanje vukova
Portal AnalitikaIzvor

- Ovog vikenda je na FB stranicama zapažena fotografija lovca sa tri ubijena vuka koja je na profilu izvjesnog Baranina, Igora Jovovića postavljena 16 septembra ove godine. Imajući u vidu da je fotografija postavljena nedavno postoji opravdana sumnja da fotografija nije snimljena prethodnih godina jer je profil ovog lovca preplavljen fotografijama sličnih odlika koje se uredno objavljuju u cilju promovisaja lovačkih „podviga“. Imajući u vidu da u Crnoj Gori vuk nije zaštićena životinja te da podaci koji se tiču broja jedinki na teritoriji naše zemlje jasno ukazuju na alarmantnu situaciju očekujemo i nadležne da se oglase – navodi se u saopštenju “Green Home”.

Iz te NVO navode da “ovakav potez očekuju od svih institucija koje imaju dodirnih tačaka sa pitanjima nedozvoljenog lova i to u prvom redu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja” gdje, kako ističu, evidentno izostaje svaki vid kontrole nad lovištima i lovačkom praksom.

- Naime, krivično procesuiranje ovakvih i sličnih situacija neće dati valjane rezultate već će predstavljati puke statističke podatke dok god se situacija kada su u pitanju krivična djela protiv životne sredine ne počnu izjednačavati sa ostalim korpusom krivičnih djela kako je to i urađeno u Krivičnom zakoniku.  Podsjćanja radi krivična prijava protiv Safeta Đokića za odstrel vučice i dva mladunca je još uvjek u postupku jer nas je Uprava policije PU Bar obavijestila da je lov izvršen u vrijeme lovne sezone pozivajući se na stari pravilnik. NVO Green Home je ponovila prijavu informišući državno tužilaštvo o novom pravilniku i pogrešnom tumačenju propisa. Po ponovljenoj prijavi još uvjek nemamo zvanične informacije – navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika