Društvo

Privedeni kraju umjetnički radovi na Sabornom hramu, predstoji uređenje prostora oko hrama

popovihramuok
Saborni Hram po svojoj umjetničkoj ljepoti predstavlja biser među hramovima i sinteza je cjelokupnog hrišćanskog umjetničkog naslijeđa od ranohrišćanskog perioda pa do danas- poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske povodom završetka umetničkih radova na hramu Hristovog Vaskrsenja.

Privedeni kraju umjetnički radovi na Sabornom hramu, predstoji uređenje prostora oko hrama
Portal AnalitikaIzvor

U Mitropoliji su ponovili da je u pitanju jedinstvena arhitektonska građevina u kojoj su uklesani materijali koji su stizali iz zemalja širom svijeta. Osim dominantno domaćih materijala gradnje u hramu su zastupljeni i djelići mozaika sa svih meridijana: Indije, Ukrajine, Rusije, iz Bjelorusije, Srbije i td.

- Ovo je vaseljenski nije samo podgorički hram. Materijali, trud i rad iz čitavog svijeta su usađeni u ovaj hram. Što samo govori o veličini i duhu ovog hrama - naveo je Momčilo Stanojević protomajstor Sabornog hrama napomenuvši da je ukupno 2.800 kvadrata u pozlati. Hram ima ukupno 17 zvona od čega jedno slovi za najveće zvono na Balkanu i teži čak 11 tona, naglašava Stanojević.

Na stubovima, vratima, lukovima, kamenim pločama uklesani su biblijski, ali i motivi iz istorije Crne Gore, te Starog i Novog zavjeta.

- Bogata ukrašenost hrama koja se odslikava u fasadama i ukrašenošću ikonostasa, episkopskog trona, podova hrama je karakteristična i to će biti ono čime ćemo se kao narod i pokoljena ponositi jer što smo uspjeli da izgradimo tako veličanstven hram- kazao je sekretar odbora za izgradnju hrama Hristovog Vaskrsenja Jerej Mirčeta Šljivančanin. - Sve ono što je vrijedno u hrišćanskom umjetničkom smislu, sabrano je u ovom hramu- dodao je Šljivančanin.

U Mitropoliji napominju i da je završena kompletna rasvjeta i naglašavaju da predstoji još posla na uređenju prostora oko Sabornog hrama.

- Nakon osvještanja predstoji veliki broj radova. Rasvjeta je završena i 6. oktobra uveče će biti puštena jer Svetost izvire iz hrama, kako to narod voli da kaže- najavio je protomajstor Stanojević. U Mitropoliji su pozvali sve dobrotvore da donacijom pomognu kompletno uređenje Hrama Hristovog vaskrsenja.

Osveštanje Sabornog hrama najavljeno je za 7. oktobar u Podgorici a istovremeno će biti održana proslava 17 vjekova Milanskog edikta. Svoj dolazak u Podgoricu potvrdili su skoro svi pravoslavni patrijarsi svijeta, delegacije pomjesnih pravoslavnih crkava i delegacije hrišćanskih crkava na najvišem nivou kao i predstavnici javnog života iz Crne Gore i regiona.

Portal Analitika