Društvo

OZON: Ispitati je li VCG odgovorna za deponovanje otpada u more

3009ozonok
E
kološki pokret Ozon pozvao je nadležne inspekcije i tužilaštvo da utvrde da li je Vojska Crne Gore odgovorna za nelegalno deponovanje čvrstog otpada u more.
OZON: Ispitati je li VCG odgovorna za deponovanje otpada u more
Portal AnalitikaIzvor


Direktor Ozona,

Aleksandar Perović

, rekao je da je u medijima obljavljeno da je Mornarica Crne Gore koristila svoja sredstva, dvije jedrilice tipa “elan 43R”, u svrhu nelegalnog deponovanja čvrstog otpada u more, navodeći da je to plasirano u javnost kao promotivna aktivnost, “što je apsurd nad apusrdima”.



“Ozon javno poziva nadležne inspekcijske organe i tužilaštvo, kao i Skupštinu Crne Gore, odnosno resorne Odbore, da u skladu sa svojom nadležnošću utvrde činjenično stanje i ukoliko se potvrdi tačnost informacije preduzmu potrebne procedure u svrhu poštovanja zakona”, kaže se u saopštenju, prenosi Mina.



Iz Ozona su pozvali i nadležna tijela VCG, državnog tužioca, Skupštinu, tačnije resorne Odbore, da utvrde da li je bilo zloupotrebe službenog položaja.



“Jer je riječ o aktivnosti koja sem što je u konfliktu sa životnom sredinom, svakako nije u javnom interesu, pošto je realizovana u svrhu nečega što ne podržava ubjedljiva većina građana Crne Gore”, naveo je Perović.



Što se tiče suštine sporne aktivnosti, kako je rekao, jasno je da zapravo potvrđuje njihove tvrdnje da bi Crna Gora ulaskom u bilo koji vojni savez, pa i NATO, dodatno ugrozila životnu sredinu.



“A ovaj nepromišljeni potez Mornarice Crne Gore, zaista zabrinjava jer je očigledno da ne prati raspoloženje i stavove većine građana, što bi negdje zbog prirode posla te institucije trebalo da bude glavna vodilja, već podržava interesne grupe koje lobističkim aktivnostima pokušavaju i preko djece i omladine postići zacrtani cilj i profitirati”, dodao je Perović.



Kako je saopštio, logičnije bi bilo da se Mornarica i VCG bave problemima kao što su utvrđivanje tačnog stanja u našem podmorju kada su odbačene eksplozivne naprave u pitanju, “čime je ugrožena bezbjednost i ljudi i životne sredine, a zašto upravo NATO ima veliku odgovornost”.



“Očekujemo efikasna i konkretna reagovanja nadležnih institucija i apelujemo da javnost bude adekvatno informisana o tome”, poručio je Perović.

Portal Analitika