Kultura

CEROVIĆ: Novi koncept i vrhunski gitaristi na 8. NGF-u

3007plakat
P
et koncerata eminentnih gitarista, od kojih će prvi održati bugarski umjetnik David Djakov sa Crnogorskih simfonijskim orkestrom u srijedu na Sceni 213 u Nikšiću, uz vrijedne nagrade najboljima u takmičarskom dijelu programa, siže je 8. Nikšić Guitar Festivala.

CEROVIĆ: Novi koncept i vrhunski gitaristi na 8. NGF-u
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru koncerta na otvaranju 8. NGF-a su Uvertira za „Pepeljugu“ Đoakina Rosinija, Koncert za gitaru i orkestar „Aranhuez“ Hoakina Rodriga – u kome će solističku dionicu tumačiti Djakov – i Svita „Karmen“ Žorza Bizea i Rodiona Ščedrina.

Gosti sedmodnevnog festivala u gradu pod Trebjesom biće i jedan od najpoznatijih gitarističkih pedagoga u Evropi - Hubert Kepel, profesor na Akademiji u Kelnu. Čućemo i Gorana Krivokapića, profesora na akademiji u Koblencu, Lovra Peretića, centralnu ličnost festivala u Grožnjanu, zatim Gudački kvartet Anagastum, Crnogorski simfonijski orkestar, kao i organizatore NGF-a, Danijela Cerovića i Gorana Perišića.

3009dyakovPredstavljajući centralne događaje i ličnosti ovogodišnjeg festivala, kao i donekle izmijenjenu koncepciju, umjetnički direktor Danijel Cerović je na početku pojasnio promjenu termina.

- Do sada je to bila druga polovina jula i prosto je bio ljetnji festival. Ali, kako svi volimo da smo ljeti na otvorenom, a malo je adekvatnih prostora za takve nastupe, program festivala se održava u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“. Uz to, ljeti se većina festivala dešava na primorju, pa je Nikšić nekako ostao po strani. Zato smo odlučili da festival bude na jesen, kako bi bilo pristupačnije publici i sale punije – kazao je on i podsjetio da je besplatan ulaz na sve koncerte festivala.

Osim otvaranja festivala, koncerti i dio takmičenja biće priređeni u nikšićkoj muzičkoj školi. Organizacioni direktor NGF-a Goran Perišić govorio je o još nekim novinama ove muzičke manifestacije.

- Takmičenje za mlađe kategorije više nije u Nikšiću, jer smo u maju organizovali mali festival u Tivtu, u okviru koga su održana takmičenja za učenike nižih i srednjih muzičkih škola. Tako će takmičenje za mlađe kategorije sada biti na posebnoj manifestaciji. NGF će i dalje imati takmičarski dio, i to onaj u petoj kategoriji čije će finale direktno prenositi Televizija Atlas, u nedjelju 6. oktobra, od 21.15 časova. I ove godine će se čuti glas publike, koja će moći da glasa za svog favorita putem SMS-a.

Finalu će prethoditi prvi segment takmičenja, koji će biti održan 5. oktobra. Prva narada podrazumijeva gitaru Andreasa Marvija u vrijednosti 8.500 eura, koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u narednoj sezoni i resital na festivalu u Beču. Druga nagrada je gitara ručni rad Slavka Mrdalja u vrijednosti 4.000 eura.

3009ngflogoFestival, pored ostalih, podržavaju Ministarstvo kulture, Centar za kulturu iz Nikšića, Muzička škola „Dara Čokorilo“ u tom gradu, kao i graditelji gitara Andreas Marvi i Slavko Mrdalj, USAID, Hrvatska glazbena mladež, Marshal Grupa i Hotel „City“ u Podgorici.

Umjetnički direktor je posebno zahvalio Muzičkom centru Crne Gore, „koji sva godine pruža priliku pobjednicima festivala da nastupe sa CSO“. Cerović je dodao kako se ove godine nizu sponzora i prijatelja festivala pridružila Fondacija „Ćano Koprivica“, koja sponzoriše Prvu nagradu festivala.

- Pozivam sve koji vole muziku i klasičnu gitaru da budu sa nama od drugog do osmog oktobra, čuju i uživaju u izvođenjima nekih od eminentnih imena ovog instrumenta – potcrtali su na kraju organizatori NGF-a.

K.J.

Portal Analitika