Politika

ĐUROVIĆ: Naša mreža lobista u Briselu je skromna

djurovicgordana

Naša lobi mreža u Briselu je više nego skromna, osim stalne misije pri EU, tamo još nema predstavnika crnogorskih medija, biznis asocijacija, i drugih zainteresovanih. S obzirom na ograničene finansije u uslovima ekonomske krze, moraćemo tražiti neke izvedene modele predstavljanja i lobiranja, makar i na projektnoj osnovi“, kazala je u razgovoru za Dnevne novine profesorica Ekonomskog fakulteta u Podgorici i bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović.

ĐUROVIĆ: Naša mreža lobista u Briselu je skromna
Portal AnalitikaIzvor

 

Ona je u intervjuu istakla da do kraja godine treba očekivati otvaranje poglavlja 23 i 24. S druge strane, Đurović ocjenjuje da je lobi mreža Crne Gore u Briselu dosta skromna te da se moramo više potruditi da budemo prisutni pred institucijama EU.

Odgovarajući na pitanje što su najveće prednosti, a što najveće mane Crne Gore na putu ka EU, Đurović je kazala da su zemlje našeg regiona iz ugla EU, istovremeno slične, ali i različite.

„Svaka zemlja ima neke specifičnosti. Mi imamo epitet lidera u evrointegracijama kada je Zapadni Balkan u pitanju. Mala smo zemlja, otvorena, dobre regionalne i susjedske politike, nastala na temeljima multietničke i multikonfesionalne zajednice. Veličina, podrška, građana i političkih partija, - obećava fleksibilnost i umijeće postizanja konsenzusa na temama vezanim za EU i neophodne reforme. To je dobra ulaznica za integracioni proces.

Sa druge strane, vladavina prava prioritet je broj jedan. Nadalje, kao malo tržište, ranjiviji smo i izloženiji rizicima eksterne tražnje. Zato je integracija pravi smjer za dalju državnu konsolidaciju Crne Gore. Kvalitet prije brzine – ali i brzina je važna“, istakla je Đurović.

Portal Analitika