Svijet

Grčka: Predao se poslanik Zlatne zore Hristos Papas

hristos
P
oslanik ultradesničarske partije Zlatna zora Hristos Papas predao se sinoć u Atini policiji, koja je do sada uhapsila 16 članova te ekstremne desničarske stranke, uključujući njenog lidera Nikosa Mihaloliakosa.

Grčka: Predao se poslanik Zlatne zore Hristos Papas
Portal AnalitikaIzvor

U pritvoru se sada nalazi ukupno šest skupštinskih poslanika iz Zlatne zore, prenio je AP dodajući da su oni optuženi za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je namjeravala da počini zločine.
Policija je ranije izdala još 35 naloga za hapšenje pripadnika te organizacije, među kojima je i nalog za hapšenje Hristosa Papasa.
- Dobrovoljno sam se predao. Nemam ništa da krijem, ničega se ne plašim. Vlada je počela političku hajku bez presedana, koristeći takozvano nezavisno sudstvo. Nacionalizam će da pobijedi, Zlatna zora će preživjeti - rekao je Papas pred ulazak u zgradu policije.

Predviđeno je da se privedene osobe pojave pred sudom u utorak i srijedu.
Evropski jevrejski kongres, sa sjedištem u Briselu, pozdravio je obračun grčke vlade sa Zlatnom zorom, navodeći da je to bio potez koji će poslati snažnu poruku neonacistima u Grčkoj i širom Evrope.

Istaknuti članovi Zlatne zore, među kojima je i njihov lider, uhapšeni su u subotu u najvećoj operaciji protiv jedne političke partije u Grčkoj od pada vojne hunte 1974. godine.

Istraga o ubistvu prenijeta je na policiju, koja je ranije optuživana da je "zatvarala oči pred nasiljem koje su činili pripadnici Zlatne zore i njihovim šikaniranjem imigranata", prenio je AP, dodajući da je među uhapšenima i jedan policajac.

Članovi Zlatne zore uhapšeni su pošto su optuženi za osnivanje kriminalne organizacije, a njeni članovi pozvali su svoje pristalice da protestuju ispred štaba policije u Atini, zaprijetivši da će "uzvratiti udarac".

(blic.rs)

Portal Analitika