Svijet

OLBRAJT: Bombardovanje SRJ nelegalno, ali pravično

okolbrajt
A
kcije Sjedinjenih Američkih Država tokom krize na Kosovu, uključujući bombardovanje područja koja nisu bila pod sankcijama Ujedinjenih nacija, bile su ilegalne, prema međunarodnom pravu, ali ipak pravične, izjavila je u četvrtak bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt.

OLBRAJT: Bombardovanje SRJ nelegalno, ali pravično
Portal AnalitikaIzvor

Bombardovanje Kosova 1999. naredio je tadašnji američki predsjednik Bil Klinton, kako bi spriječio brutalnost srpskih vojnih snaga protiv Albanaca na Kosovu.

Upoređujući tu krizu sa trenutnom situacijom u Siriji, Olbrajtova je za NPR rekla da postoji niz različitih legalnih načina da SAD napadnu tu zapadnoazijsku državu bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

-Mislim da ima bezbroj različitih načina da to uradimo. Kad pitate da li je to legalno - iskreno, da se vratim na Kosovo, sistem je u neku ruku rekao da ono šta smo uradili tamo nije legalno, ali je bilo pravično. Uvijek sam vjerovala da smo bolji u mulilateralnim nego unilateralnim akcijama. Ali, postoje drugi načini da se to shvati i izađe iz slijepe ulice Savjeta bezbjednosti – zaključila je Olbrajt.

(Blic)

 

Portal Analitika