Društvo

MIHAILO: Zašto osveštanju hrama ne prisustvuje sveštenstvo CPC-a?

2909mihailo
M
itropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo upitao je danas zbog čega osveštanju hrama Histovog Vaskrsenja u Podgorici ne prisustvuje sveštenstvo CPC, ako je to, kako tvrde predstavnici države i Mitropolije SPC u Crnoj Gori, skup pomirenja.

MIHAILO: Zašto osveštanju hrama ne prisustvuje sveštenstvo CPC-a?
Portal AnalitikaIzvor

On je u Otvorenom pismu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim pravoslavnim patrijarsima istakao da je Milanskim ediktom, godine 313, hrišćanstvo priznato kao zvanična religija.

- Proslava Milanskog edikta je istorijski čin svih hrišćana u Crnoj Gori i van nje, u kojoj mjesto mora imati i Crnogorska pravoslavna crkva. Istovremeno osveštava se hram Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a tvrdi se da je u pitanju hram pravoslavne crkve. Ako je, kako se tvrdi od predstavnika države i Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, to skup pomirenja, zašto skupu ne prisustvuje sveštenstvo priznate Crnogorske pravoslavne crkve? - stoji u otvorenom pismu mitropolita CPC-a.

Prema njegovim riječima, pomirenje može biti samo na pluralističkoj osnovi, što podrazumijeva da SPC priznaje crnogorski narod i naciju, Crnogorsku pravoslavnu crkvu i da budu u svemu ravnopravni („poštuj me, da bih te poštovao“).

- Izmirenje je jedino moguće ako SPC bude isključivo obavljala vjersku funkciju bez ikakve politike, ideologije i posrbljavanja Crnogoraca i drugih naroda koje se vrši preko svetosavlja. Proslava, kako je zamišljena i nepoštovanje ovih načela ne znači izmirenje, nego ponovno produbljivanje podjela i nastavljanje sukoba u Crnoj Gori - zaključio je mitropolit Mihailo.

Osveštanje hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici obaviće se 7. oktobra.

 

Portal Analitika