Društvo

Italijanska policija uhapsila 42 osobe zbog šverca cigareta iz Crne Gore

2909brindisi_arresti_per_contrabbando
I
talijanska policija je juče u ranim jutarnjim satima uhapsila 42 osobe, sve italijanske državljane mahom sa juga Italije iz opština Brindizi, Leće i Bari, zbog sumnje da su švercovali cigarete iz Crne Gore ka Italiji, pišu Vijesti.

Italijanska policija uhapsila 42 osobe zbog šverca cigareta iz Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o 40 osoba muškog i dvije osobe ženskog pola, koje su supruge dvojice uhapšenih muškaraca. Pet osoba je prema navodima Vijesti zadržano u kućnom pritvoru, dok se ostali nalaze u pritvoru.

Prema informacijama saopštenim na konferenciji za novinare održanoj u Brindiziju, operacija nosi naziv „Sveti Nikola“ po budvanskom ostrvu koje su šverceri navodno koristili kao polaznu bazu. Kao razlog šverca navodi se ekonomska kriza i visoke cijene cigareta u Italiji.

Rezultate operacije saopštili su glavni tužilac područne direkcije za borbu protiv mafije u Lećeu Kataldo Mota, komandir područne jedinice finansijske policije Vinćenco Manđa i drugi.

Istraga je počela u aprilu prošle godine nakon što su dvojica od uhapšenih nalazeći se u vodi na oko milju od obale tražili pomoć obalske straže u mjestu Monopoli nadomak Barija, uz izgovor da im je potonuo brod prilikom pecanja.

Petnaest dana kasnije, hrvatska policija je pronašla gliser u kojem se nalazilo 1590 šteka cigareta registrovan na ime jednog od lažnih ribara prenosi „Qutidiano di Puglia“. Od kraja prošle zaključno sa proljećem ove godine italijanska policija je u više navrata zaustavljala glisere pune cigareta u pokušaju da pristanu uz obalu regije Pulja prilikom kojih je na djelu uhapšeno 8 osoba.

U okviru ovih operacija konfiskovano je oko 1,3 tone cigareta namijenjenih za lokalnu prodaju . procjenjuje se da je ilegalnim uvozom ove količine cigareta italijanska država oštećena za više od 200.000 eura.

Foto: Qutidiano di Puglia

Portal Analitika