Zanimljivosti

VIDEO: Nokia pametne telefone puni munjama

2909nokia
D
ok Epl (Apple) koristi „lightning kablove“, Nokia koristi munje kako bi punila svoje uređaje u eksperimentima ostvarenim u saradnji sa Univerzitetom u Sauthemptonu. Vještačkom munjom u jednoj od vodećih visokonaponskih laboratorija na svijetu su uspješno napunili uređaj Lumia 925, prenosi Gadgeterija.net.

VIDEO: Nokia pametne telefone puni munjama
Portal AnalitikaIzvor

- Bili smo vrlo uzbuđeni izazovom koji nam je pružila Nokia - objasnio je Nil Palmer sa Univerziteta u Sauthemptonu dodavši da su korišćenjem transformatora prenijeli više od 200 hiljada volti preko praznine među kontaktima od 300 mm. Dobijeni „signal“ je išao preko drugog kontrolnog transformatora čime je timu bilo omogućeno punjenje uređaja.

- Zaprepastilo nas je to što su strujni krugovi unutar uređaja nekako stabilizovali signal sa dosta šuma, čime se baterija punila u svega nekoliko sekundi - dodao je Palmer.

Dok trenutne praktične vrijednosti ovaj eksperiment jednostavno nema, Nokia napominje kako ovim žele da demonstriraju da su uvijek u potrazi za načinima sa kojima je moguće “pomjeriti granice tehnologije”, dobiti nove ideje vezane za punjenje uređaja u budućnosti i sl. Naravno, uz poseban naglasak na to da niko ne bi smio pokušavati ovo van kontrolisanih laboratorijskih uslova.

Portal Analitika