Društvo

U Baru sahranjen profesor Ivo Živković

2809IVO_ZIVKOVIC
P
rofesor Ivan Ivo Živković, dugogodišnji prosvjetni radnik, jedan od najuglednijih odbornika barskog parlamenta, član SNP-a, sahranjen je danas u Baru.  Rođen je 1937. u Podgradu - Stari Bar, završio Učiteljsku školu u Nikšiću, Pedagošku akademiju na Cetinju, magistrirao u Beogradu. Povodom smrti Iva Živkovića, danas je u sali SO Bar održana komemorativna sjednica.

U Baru sahranjen profesor Ivo Živković
Portal AnalitikaIzvor

Bio je profesor u barskoj Gimnaziji i Srednjoj poljoprivrednoj školi, te u Drugoj osnovnoj školi (kasnije preimenovanoj u “Blažo Jokov Orlandić”), gdje je bio i direktor. Bio je u rukovodstvu Luke Bar, ali i rukovodilac predstavništva ove kompanije u Beogradu. Izuzetni poznavalac književnosti, umjetnosti i sporta, dva puta je bio odbornik u SO Bar.

Na komemorativnoj sjednici, održanoj danas u sali SO Bar, nadahnuto su govorili predsjednica Skupštine Branka Nikezić, te potpredsejdnik SNP CG Vasilije Lalošević.

“Bio je čovjek sudbinski, i prosto, prirodno vezan za osjećaj pravde, istine i slobode, a njegova riječ, svuda i na svakom mjestu se cijenila i ulivala nadu da će sve nevolje i problemi proći, i da će doći neko bolje i pravednije vrijeme u kome će se stvoriti sistem vrijednosti dostojan čovjeka. Napustio nas je sabrat u ponosu i bolu, vitez sa branika ljudskog dostojanstva, i jedan od plejade barskih ‘plemića’,koji su odrastali i sazrijevali u vremenu kada su carovali znanje, časnost, poštenje, dostojanstvo, skromnost. Tuguju danas i njegov Podgrad, i Stari Bar, i Topolica, i Beograd. Tuguju jer su izgubili čovjeka koji je poznavao dušu svog kraja, i koji je u svoj grad utkao i dio sebe”, rekao je Lalošević..

Po Laloševićevim riječima, ostaće zauvijek upamćene njegove perfektne opservacije u barskoj skupštini, povodom brojnih društvenih pitanja.

“Kada je govorio, posebno o ekonomiji, bio je to profesorski čas. Tišina i pažnja govorile su da odbornici svih partija imaju osjećaj poštovanja prema čovjeku koji je znao da na sofisticiran način ponudi viziju, rješenja i odgovore, a njegove posljednje diskusije, kada je i sam bio svjestan da ga je bolest ophrvala, ostaće upamćene kao sinonim za mudru, umjerenu i lijepu riječ. Pamtićemo ga kao čovjeka visokih moralnih i ljudskih kvaliteta, stručnog, hrabrog i odlučnog, spremnog da ljudima pomogne u nevolji, ne dijelivši ih ni po jednom osnovu”, istakao je Lalošević.

Ž.M.

 

Portal Analitika