Društvo

Vikend nauke u Tivtu

2809dani_nauke
V
iše od dvjesto djece iz Tivta imalo je priliku da prvog dana vikenda uživa u istraživanju svemira, u mobilnom planetarijumu u upravnoj zgradi Adriatic Marinas, bivšem Domu vojske, na Seljanovu.
Vikend nauke u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor


Planetarijum je dio Otvorenog vikenda nauke, manifestacije koju su Porto Montenegro i Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa Fondacijom za promociju nauke Prona i Centrom za promociju nauke iz Beograda, organizovali u subotu i nedjelju na nekoliko lokacija u Porto Montenegru.



Zbirka pomorskog nasljeđa u toku Otvorenog vikenda nauke bila je svojevrsna naučna laboratorija, gdje je Fondacija za promociju nauke i istraživanja Prona osmislila specijalne radionice, koje su školarcima omogućile da kroz igru i zabavu otkriju zakone fizike, matematike, hemije, ali i da se oprobaju u kvizovima znanja, mozgalicama i različitim ogledima.



Projekciju u Planetarijumu danas je vidjela i ministarka nauke Sanja Vlahović, koja je obišla i podmornicu Heroj P-821, u koju je ulaz tokom tokom Vikenda nauke bio besplatan.



Ministarka je tom prilikom kazala da je ove godine, u sklopu tradicionalnih Otvorenih dana nauke u Podgorici, napravljen iskorak, te da je dio Dana nauke preseljen u Tivat, i da ovaj potez ima dva vrlo važna efekta:



”Prvi efekat saranje svakako jeste potvrda da velike kompanije i investitori u Crnoj Gori prepoznaju značaj promocije nauke u našem društvu, kao i širenja naučne ideje u zajednici. Zbog toga je izuzetno važno da je Porto Montenegro to prepoznao, te da smo se, kao partneri, zajedno pojavili u novoj manifestaciji u okviru Dana nauke –u Vikendu nauke u Porto Montenegru. S tim u vezi, preselili smo sadržaje koji su u Podgorici izazvali najviše pažnje, a to su Planetarijum, kao i dio eksperimenata. Drugi važan efekat ovakve saradnje jeste linjenica da je ove godine dio manifestacije preseljen na primorje, te da je, prevashodno djeci sa primorja, data mogućnost da vide dio eksopnata sa Dana nauke, koji su prethodne sedmice imala priliku da vide i djeca, ali i odrasli, u Podgorici.”

Portal Analitika