Politika

Lukšić na sastanku SEECP

28uksicok
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je na Sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Lukšić na sastanku SEECP
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o ulozi regionalne dimenzije u strategiji proširenja EU. Zajednički je ocijenjeno da saradnja u okviru regionalnih foruma kao što je SEECP pomaže zemljama članicama da se na pravi način suoče sa zadacima i izazovima na evropskom putu. Lukšić je izrazio spremnost Crne Gore da nastavi da pruža doprinos regionalnim procesima i podstiče projektno orijentisanu saradnju među zemljama regiona u cilju što bolje pripreme za članstvo u EU, saopšteno je iz Vlade.

Potpredsjednik Lukšić se susreo sa šefom diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdulahom bin Sultanom Al Nahijanom. Šefovi diplomatija su izrazili zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa i konstatovali da treba intenzivirati aktivnosti u pravcu realizacije projekata od zajedničkog interesa, prije svega, u oblasti turizma, avio-industrije i poljoprivrede.

Tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim potpisan je Sporazum o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava čiji je cilj da dvije zemlje, kroz korišćenje zajedničkih nepokretnosti u inostranstvu, doprinesu unapređenju ukupnih odnosa i širenju diplomatsko-konzularne mreže. Dvojica ministara razgovarala su i o dinamici ispunjavanja vanjsko-političkih prioriteta s obzirom na zajedničke strateške ciljeve članstva u EU i NATO.

 

 

Portal Analitika