Abiznis

Povećan gubitak Alitalije u prvoj polovini godine

28alitali2206
N
eto gubitak posrnulog italijanskog avioprevoznika Alitalia dodatno se povećao u prvoj polovini godine, dok Vlada u Rimu traga za rješenjem koje bi mu omogućilo nastavak poslovanja.

Povećan gubitak Alitalije u prvoj polovini godine
Portal AnalitikaIzvor



Alitalija je prvih šest mjeseci ove godine završila s gubitkom od 294 miliona EUR, u odnosu na 201 milion EUR iz istog perioda prošle godine, prenosi SEEbiz.

Kompanija je od 2009. godine nagomilala 840 miliona EUR gubitaka i milijardu EUR dugova.

U Alitali očekuju da će njihov veliki dioničar, holandski-francuski prevoznik Er Frans /Air-France/ KLM povećati sadašnji 25-odstotni udio. Ta opcija je sporna za Vladu u Rimu, koja želi da Italija postane čvorište za međukontinentalne letove.

Interesovanje za Alitaliu pokazali su i ulagači iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Većina članova Upravnog odbora glasala je za povećanje kapitala za najmanje 100 miliona EUR, čemu su se, prema pisanju italijanskih medija, protivili dioničari Er Frans KLM-a.

Nove ocjene italijanskog ministra saobraćaja, Maurizia Lupia, signaliziraju moguću promjenu stava u Rimu kada je u pitanju povećanje udjela Er Frans KLM-a. Lupi je kazao da Vlada neće biti protiv toga da Er Frans KLM preuzme kontrolni udio u italijanskom avioprevozniku, iako su mogući i drugi partneri.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika