Politika

Đukanović: Ostajemo posvećeni ciljevima UN

28milo
C
rnogorski premijer je u sveobuhvatnom govoru poručio da naša zemlja ostaje vjerna vrijednostima i ciljevima UN-a i da će preuzeti odgovornost u borbi sa globalnim izazovima na putu ekonomskog napretka. Istakao je da prioritet ostaju reforme na putu ka Evropskoj uniji i NATO i saradnja sa susjedima piše Pobjeda.

Đukanović: Ostajemo posvećeni ciljevima UN
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je pre­poznata kao faktor stabilno­sti u regionu, što potvrđuje stalnim unapređenjem poli­tičke, ekonomske, socijalne i kulturne saradnje sasvim susjedima - kazao je pred­sjednik Vlade Crne Gore Mi­lo Đukanović u govoru na Generalnoj debati 68. zasijedanja GS UN-a u petak. Ista­kao je da država Crna Gora uspješno sprovodi unutraš­nje reforme neophodne za realizaciju glavnih vanjsko­političkih prioriteta - učla­njenje u EU i NATO. Crno­gorski premijer je poručio da Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima i ciljevima UN-a na putu ekonomskog napretka.

-Pretpristupni pregovori za učlanjenje u EU, nakon zatvara­nja dva poglavlja, ulaze u novu, zahtjevniju fazu. Novi pristup u ovoj fazi pregovaračkog proce­sa temelji se na reformama na planu vladavine prava, jačanju pravne sigurnosti, zaštiti ljud­skih prava i osnovnih sloboda, štojeodposebnogznačaja,prije svega, za građane Crne Gore -kazao je Đukanović. Premijer je objasnio daje Crna Gora, paralelno i komplemen­tarno, jako posvećena evro-atlantskim integracijama.

- Viđeni kao skora članica NA­TO, posvećeno radimo na IV ANP-u i sprovođenju reformi kako bi bili u potpunosti spre­mni za vrijeme koje će i formal­no označiti poziv za članstvo u Alijansi. Vjerujemo da bismo time doprinijeli i jačanju bezbjednosti u regionu Balkana koji je, dijelom i zbog nedostat­nosti jakih sigurnosnih aran­žmana, imao tako gorku nedav­nu prošlost-kazao je crnogorski premijer.

Govoreći o eknomskoj situaciji u Crnoj Gori, Đukanović je ka­zao da je kriza uticala na pro­mjene obrasca ekonomskog rasta.

- Poslije tri godine snažnog ekonomskog rasta, globalna eko­nomska i finansijska kriza 2009. godine pogodila je i Crnu Goru, što je uticalo na pad investicija, kreditne aktivnosti banaka i spoljne trgovine. Obrasci ekonomskog rasta su se promijenili. Zato smo ekonomsku politiku prilagodili novim uslovima. Pa­ralelno, Vlada je usvojila sred­njoročni plan razvojakoji je pri­premljen po ugledu nastrategiju EU 2020. Tri stuba na kojima Crna Gora temelji održivi razvoj obuhvataju: pametan rast, odr­živ rast i inkluzivan rast. Nacio­nalnim planom će se jačati konzistentnost strukturnih i institucionalnih reformi sa ra­zvojno orijentisanim javnim mjerama i investicijama-kazao je crnogorski premijer.

Đukanović je dodao da Crna Gora na nacionalnom nivou teži snaženju političkog, društve­nog i ekonomskog okruženja koji pružaju sve preduslove za slobodno uživanje ljudskih pra­va bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

-Posebnu pažnju Crna Gora posvećuje jačanju položaja i uloge žena u društvu i prevenciji nasi­lja nad njima, kao i nad svim ranjivim kategorijama, prije svega djecom, osobama s invalidite­tom i LGBT osobama. Posebnu pažnju, takođe, pridajemo una­pređenju položaja Roma i kao zemlja predsjedavajuća Deka­dom uključivanja Roma 2005-2010-kazao je predsjednik Vla­de Crne Gore.

Đukanović je.objasnio da se UN, a i svijet u cjelini, suočavaju sa brojnim izazovima, ali da ostva­rivanje održivog razvoja, sa integrisanjem njegove tri dimen­zije, predstavlja najveći od svih izazova.

- Ohrabruje Činjenica da se Ge­neralna skupština, obavezana završnim dokumentom iz Rija,uspješno uhvatila ukoštac sa ovim prioritetom. Formiranjem Otvorene radne grupe za ciljeve održivog razvoja (SDGs), međuvladinog komiteta eksperata za finansiranje SDG  i formira­njem Političkog foruma na viso­kom nivou osnažen je instituci­onalni okvir za suštinski rad.

Portal Analitika