Društvo

Nikšić: Predstavljena nova biciklistička staza

28Grad_Niksic
N
ikšićani su u petak promovisali završetak biciklističke staze duge oko 35 kilometara, uređene u okviru projekta „Razvoj ambijentalnog turizma na teritorijama Kraljeva, Nikšića, Peći i Skadra“, koji je sastavni dio „SeeNet“ programa – međunarodne mreže saradnje Italije i jugoistočne Evrope.

Nikšić: Predstavljena nova biciklistička staza
Portal AnalitikaIzvor

 

Kako se čulo na prezentaciji, novoizgrađena biciklistička staza povezuje najznačajnije kulturno-istorijske objekte i izletišta u Nikšićkom polju – Rimski most na Moštanici, Carev most, Gradsku tvrđavu i jezera Krupac i Slano. Vodeći partner u projektu je Autonomna provincija Trento, a tehničku podršku pružio je italijanski Komitet za saradnju sa Balkanom.

- Sprovođenje projekta počelo je u novembru 2010. godine, a njegova ukupna vrijednost je 145.000 eura. Od toga je 122.000 eura obezbijedio Generalni direktorat za razvoj saradnje Ministarstva socijalnih poslova Italije. Uz zahvalnost italijanskim partnerima, izražavam nadu da će ovaj projekat biti samo početak dobre saradnje i da ćemo i ubuduće zajedno realizovati mnoge aktivnosti. Ovaj projekat nije podrazumijevao samo intervenciju na terenu već i promociju turističkih potencijala, edukacije na temu razvoja ekološke kulture i kulture življenja, susreta među gradovima partnerima, kao i edukativnu radionicu u gradu Trento na temu razvoj ambijentalnog turizma – kazao je menadžer opštine Nikšić Živko Kecojević.

Nakog pozdravnog govora menadžera opštine Nikšić, prikazan je promotivni film ZUM produkcije, koji je sastavni dio ovog projekta, a onda je s Trebjese do Krupca organizovana promotivna vožnja biciklima, gdje je istovremeno obilježen Svjetski dan turizma. Bicikliste je pozdravio i ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako.

Uz prigodan kulturno-umjetnički program za koji su pobrinuli najmlađi članovi folklora KUD „Zahumlje“, kao i pune trpeze nikšićkih proizvođača hrane, juče je na terasi restorana „Krupac“ obilježen Svjetski dan turizma.

Goste je pozdravila direktorica lokalne Turističke organizacije Dragica Popović, naglašavajući da Nikšić ima turističke potencijale, jer je na raskršću regionalnih i međunarodnih puteva, pa kao takav ubuduće mora biti primamljiviji domaćim i inostranim gostima. Ona je podsjetila da su obilježavanju Dana turizma na Krupcu, kao i minulih godina, značajan doprinos dali učenici turističkog smjera Ekonomske škole.

Iizvor:Pobjeda.me

 

Portal Analitika