Abiznis

Odluka o punopravnom članstvu Energetskoj povelji u decembru

28kavaric
C
rna Gora ispunjava sve obaveze koje je preuzela potpisivanjem Deklaracije o pristupanju Energetskoj povelji, a odluka o punopravnom članstvu biće donijeta u decembru, zaključeno je na sastanku ministra ekonomije Vladimira Kavarića i generalnog sekretara Sekretarijata Energetske povelje, Urbana Rusnaka.

Odluka o punopravnom članstvu Energetskoj povelji u decembru
Portal AnalitikaIzvor



Deklaraciju o pristupanju Crna Gora je potpisala tokom Ministarske konferencije Energetske povelje, održane u novembru prošle godine u Varšavi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je istaknuto da je, u cilju što kvalitetnije pripreme izještaja koji se odnose na poslovni ambijent Crne Gore, harmonizaciju zakona i regulative sa odredbama Energetske povelje, energetsku efikasnost i uticaj na životnu sredinu, taj resor privremeno premjestio savjetnika iz Sektora za energetiku u Brisel.

On je, kako se navodi, u saradnji sa ekspertima Sekretarijata, počeo izradu izvještaja koji će biti razmotreni i odobreni na Konferenciji Energetske povelje, zakazanoj za decembar na Kipru.

Iz Ministarstva su naveli da, osim toga, intenzivno rade i na odgovorima na Upitnik o modernizaciji koji oslikavaju nacionalne interese Crne Gore u procesu modernizacije, i koji će biti razmatrani zajedno sa komentarima drugih zemalja, 10. oktobra u Briselu.

Energetska povelja je multilateralni ugovor koji je stupio na snagu 1988. godine, a potpisale su ga 54 zemlje iz Evropske unije, bivšeg SSSR-a, Centralne i Istočne Evrope, Azije i Pacifika.

Svrha Ugovora je uspostavljanje pravnog okvira kako bi se promovisala dugoročna saradnja u oblasti energetike, zasnovana na komplementarnostima i uzajamnoj koristi, u skladu s ciljevima i principima Energetske povelje.

Povelja, kako je pojašnjeno iz Ministarstva, takođe ima za cilj stvaranje stabilnog, sveobuhvatnog i nediskrimatornog pravnog osnova za prekogranične odnose u energetskom sektoru.

Od zemalja regiona, članice Energetske povelje su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija, dok je Srbija u procesu pristupanja.
(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika