Abiznis

Održan prvi Forum o međusektorskim parnerstvima

Prvi prekogranični Forum o međusektorskim parnerstvima i društveno odgovornom poslovanju, održan je danas u Nikšiću u organizaciji Centra za razvoj nevladninih organizacija (CRNVO) i beogradskog udruženja Smart kolektiv.

28Pejovic
U
okviru foruma upriličen je i Sajam neprofitnih ideja na kome je učestvovalo 20 NVO iz Crne Gore i Srbije, a kako su saopštili organizatori, riječ je o jednoj od aktivnosti iz projekta Parnerstvo za održivost, koji je podržala Evropska Unija.

Održan prvi Forum o međusektorskim parnerstvima
Portal AnalitikaIzvor

Sekretar za evropske integracije Andrija Pejović saopštio je da Crna Gora učestvuje u dva transnacionalna, jadranskom i pet bilateralnih programa.

Prema riječima Pejovića, program sa Srbijom započet je polovinom 2007.godine, i od tada je zajedno podnešeno 103 projektna predloga, od kojih je 15 odabrano za finansiranje.

Riječ je, kako je kazao, o projektima za koje je opredijeljeno 3,26 miliona EUR iz IPA sredstava, od čega 1,8 miliona Crnoj Gori, a 1,4 miliona Srbiji.

“Novac je obezbijeđen, a na nama je samo da pokažemo znanje i saradnju. Mislim da je ovo pravi put kako bi svi za nekoliko godina postali dio EU i produbili postojeću saradnju”, kazao je Pejović.

On je kao cilj projekta označio smanjivanje postojećih razlika u nivou razvijenosti prekograničnih regiona i unaprjeđenje svebohvatne kulturne, socijalne i naučne saradnje između lokalnih i regionalnih zajednica.

„Poseban akcenat je na promovisanju ekonomskog razvoja, kroz valorizaciju ekonomskih, turističih i kulturnih potencijala, kako bi se obezbijedila zaštita i upravljanje osjetljivim ekosistemima i podržao ekološki razvoj“, rekao je Pejović.

Direktor CRNVO Ana Novaković istakla je da je konačan cilj ponuđenih projekata nalaženje zajedničkog interesa i doprinos boljem životu u zajednici.

Izvršni direktor Smart kolektiva Neven Marinović ocijenio je da nijedan sektor društva ne može sam riješiti potrebe građana.

Potpredsjednik nikšićke opštine Dragan Perović ukazao je na neophodnost saradnje privrede, javnog i nevladinog sektora za stavaranje boljih uslova u društvu.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika