Fudbal

Robovi grade stadione u Kataru!

RoboviKatar
R
adnici koje učestvuju u izgradnji stadiona za Mundijal u Kataru 2022. rade u robovskim uslovima, prenosi Gardijan.

Robovi grade stadione u Kataru!
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju su u glavnom imigrati, najviše iz Nepala, a navodno su njih najmanje 44 preminula od teških uslova tokom ljeta. Prema dokumentima koje posjeduje ambasada Nepala u Dohi, najviše njih je umrlo od posljedica infarkta, te drugih srčanih problema, ali raznih nesreća na radu.

Radnici su navodno smješteni u nesanitarnim uslovima, a uskraćeni su im čak i obroci dok rade, dok vodu za piće moraju da plaćaju. Kako to rade nije sigurno, jer mjesecima nijesu dobili platu.

Ovi savremeni "robovi" ne mogu da napušte svoje radno mjesto jer su im uglavnom zaplijenjeni pasoši i dokumenta za rad, pa nemaju dozvolu da napušte ovu bogatu bliskoistočnu zemlju koja se obogatila na nalazištima nafte.

Na ove izvještaje iz Katara reagovao je potpredsjednik FIFA Džim Bojs, koji je pokrenuo hitnu istragu. Organizator je saopštio da će od svih izvođača radova na stadionima zahtijevati novi kodeks.

Ova vijest od robovima radnicima u Kataru stigla je samo sedam dana prije zasjedanja Izvršnog komiteta FIFA u Ženevi, a koji bi trebalo da donese odluku da li će napraviti presedan i Svjetsko prvenstvo u Kataru pomjeriti za zimu, zbog velikih vrućina u ovoj zemlji tokom ljeta.

Temperature u Kataru tokom jula, kada se Mundijal obično održava, dostižu i 50 stepeni celzijusa. (B92.net)

Portal Analitika