Politika

I opozicija je sada preuzela odgovornost za izbor VDT

2809okkacinPOCETNA
Imam svoje mišljenje o uspješnosti Prajda u Budvi. Koliko ja znam, u pitanju je bila najveća evakuacija uz pomoć pomorske policije iz Budve, što govori o tome da je manifestacija protekla na dosta čudan način. Na drugoj strani, poražavajuće je da su počinioci tog razloga za evakuaciju bili blago kažnjeni, i to simbolično malim novčanim kaznama, kaže Kacin.

I opozicija je sada preuzela odgovornost za izbor VDT
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistične Evrope Jelko Kacin ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da je značajan dio crnogorske opozicije podrškom za usvajanjem seta zakona iz oblasti pravosuđa i tužilaštva preuzeo odgovornost za izbor Vrhovnog državnog tužioca dvotrećinskom većinom. Kacin smatra da će usvajanje zakona iz oblasti pravosuđa uticati na dinamiku otvaranja poglavlja 23 i 24.

- Odrađeni posao na usklađivanju zakona o Sudskom savjetu, sudovima, Ustavnom sudu i Tužilaštvu i njihovo usvajanje sa amandmanima opozicije je dobra preporuka i za pomirenje domaće javnosti, kao i dobar signal za EU. Ovim glasanjem i vladajuća koalicija i opozicija su pokazali zrelost. Činjenica da su za izbor veoma značajnih funkcija u pravosuđu potrebne dvije trećine poslanika u Skupštini traži i povlači ogromnu odgovornost. Sada, kada je to usvojeno, ni opozicija nije više u lakoj situaciji. Ako VDT ne bude izabran, za to će biti i odgovorna opozicija. Glasati za dvotrećinsku većinu za izbor VDT znači preuzeti veliki dio suodgovornosti za implementaciju tih zakona, kazao je Kacin za Portal Analitika.

Skupština Crne Gore usvojila je u srijedu, većinom glasova ukupnog broja poslanika, set zakona iz oblasti pravosuđa i tužilaštva, koji su usklađeni sa Ustavom. Usvajanjem ovih zakona stvoreni su uslovi za početak procedura izbora novog Vrhovnog državnog tužioca, Sudskog i Tužilačkog savjeta i sudija Ustavnog suda.

2809okkacin1ANALITIKA: Da li je usvajanje zakona iz oblasti pravosuđa i tužilaštva u kojima su uvršteni i amandmani dijela opozicije dobar signal za EU?

KACIN: Činjenica da je Vladin tekst predloga poboljšan i amandmanima opozicije, govori o odgovornom pristupu i zrelosti vladajuće koalicije i opozicije. Kakav će to imati dodatni pozitivni efekat na dalju dinamiku pregovora sa EU, u ovom trenutku to ne mogu reći. Moramo vidjeti i kako će o tome da izvjesti Delegacija Evropske komisije u Podgorici i kako će teći implementacija. Takođe, treba vidjeti kako ćemo o tome raspravljati na Komisiji, pa i u Evropskom parlamentu.

ANALITIKA: Delegacija je pozdravila usvajanja zakona navodeći da je u pitanju još jedan korak ka otvaranju poglavlja 23 i 24...

KACIN: U tom slučaju - još bolje.

ANALITIKA: Usvajanjem zakona iz oblasti pravosuđa stvoren je zakonodavni okvir za neophodne promjene u pravosuđu i tužilaštvu. Da li će ta činjenica uticati i na što brže otvaranje poglavlja 23 i 24?

KACIN: Svakako da će usvajanje zakona iz oblasti pravosuđa uticati na otvaranje poglavlja 23 i 24. Da li će to bito dovoljno da se ta poglavlja skoro otvore, to ćemo tek da vidimo... Odrađeni posao na usklađivanju zakona o Sudskom savjetu, sudovima, Ustavnom sudu i Tužilaštvu i njihovo usvajanje sa amandmanima opozicije, svakako je dobra preporuka i za pomirenje domaće javnosti.

2809okkacin2ANALITIKA: Problem će biti i adekvatna primjena tih zakona, zbog postojanji odredbi o dvotrećinskoj većini za izbor Vrhovnog državnog tužioca, Sudskog i Tužilačkog savjeta u Skupštini. Kompletna opozicija je saglasna da VDT treba birati dvotrećinskom većinom...

KACIN: Ne vidim tu posebno neki problem. I već sam rekao da je glasanje o zakonima iz pravosuđa dokaz zrelosti. Da li će se brzo doći do dvije trećine ili to traži neka dodatna usaglašavanja i pregovore - u to ne bih ulazio.

Ali, činjenica da su za izbor tih veoma značajnih funkcija potrebne dvije trećine poslanika u Skupštini, traži i povlači ogromnu odgovornost. Sada, kada je to usvojeno, ni opozicija nije više u lakoj situaciji. Ako VDT ne bude izabran, za to će biti i odgovorna opozicija. Glasati za dvotrećinsku većinu za izbor VDT znači preuzeti veliki dio suodgovornosti za implementaciju tih zakona.

ANALITIKA: Vi ste i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i pomenuli ste da je organizovanje Parade ponosa u Beogradu jedan od prioriteta na kojem radite. Dokle su stigle aktivnosti na organizovanju takvog skupa?

KACIN: Aktivnosti su u toku i svi radimo na tom pitanju.

2809okkacinANALITIKA: Da li očekujete skoro organizovanje Parade ponosa u Podgorici? Takva manifestacija na ljeto u Budvi nije baš protekla u skladu sa željama organizatora.

KACIN: Imam svoje mišljenje o uspješnosti Prajda u Budvi. Koliko ja znam, u pitanju je bila najveća evakuacija uz pomoć pomorske policije iz Budve, što govori o tome da je manifestacija protekla na dosta čudan način. Na drugoj strani, poražavajuće je da su počinioci tog razloga za evakuaciju bili blago kažnjeni, i to simbolično malim novčanim kaznama. Moram da kažem da razumijem ljude u LGBT zajednici da takav odnos države prema počiniocima napada i homofobnog ponašanja i nasrtaja ne mogu da ohrabre tu zajednicu u Crnoj Gori.

ANALITIKA: Direktna posljedica je i ostavkla prvog deklarisanog pripadnika LGBT populacije u Crnoj Gori, gospodina Zdravka Cimbaljevića...

KACIN: Da. Ali, znate, čovjek dobije utisak da se u Crnoj Gori isplati napadati pripadnike LGBT zajednice, jer će ga sudija za prekršaje kazniti nekoliko destina eura kao kompenzaciju! I to je to! Na taj način, država i pravosuđe u tom slučaju nijesu pokazali da su nezavisni. Rekao bih čak da je način i visina kazne loša poruka iz Crne Gore za EU.

Nenad ZEČEVIĆ

Portal Analitika