Zanimljivosti

Kako su američki fizičari "pomjerili granice nauke"

2709molekul
G
rupa naučnika sa Harvarda i MIT-a stvorila je stanje materije koje je do sada postojalo samo u domenu naučne-fantastike, prenosi B92.

Kako su američki fizičari "pomjerili granice nauke"
Portal AnalitikaIzvor

Fizičari su ispitivali svojstva fotona – elementarne čestice koja sačinjava svjetlost i druge tipove elektromagnetne radijacije - kada su uspjeli da stvore molekule koje čine vezani fotoni. Ovo otkriće je zapanjujuće, pošto se kosi sa stavom naučnika da su fotoni čestice bez mase koje ne vrše međusobnu interakciju.

Mogućnost stvaranja molekula iz fotona za naučnike predstavlja "pomjeranje granica nauke".

- Većina svojstava svjetlosti, za koje znamo, potiču od činjenice da fotoni nemaju masu i ne vrše međusobnu interakciju. Ono što smo učinili jeste stvaranje posebnog medijuma unutar kog fotoni vrše međusobnu interakciju toliko snažno da počinju da se ponašaju kao da imaju masu i spajaju se kako bi stvorili molekule. Fizika onoga što se dešava unutar medija, slična je svjetlosnoj sablji iz "Zvjezdanih ratova" - izjavio je profesor fizike sa Harvarda Mihail Lukin.

Naučnici se nadaju da će ovo otkriće pomoći kvantnim kompjuterima, pošto bi se tehnologija oslanjala na protone koji bi nosili i razmjenjivali kvantne informacije.

Foto: arizona.edu

Portal Analitika