Region

File: Parada ponosa među uslovima za otvaranje Poglavlje 23

2709file
E
vropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio je da su srpske vlasti zabranom Parade ponosa u Beogradu treću godinu za redom propustile priliku da pokažu da poštuju osnovna ljudska prava, prenosi Blic.

File: Parada ponosa među uslovima za otvaranje Poglavlje 23
Portal AnalitikaIzvor

- Poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja su posebno važna u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i u okviru procesa skrininga za Poglavlja 23 o pravosuđu i osnovnim pravima. Kao komesar za proširenje EU, u obavezi sam da tražim od zemalja kandidata da potpuno prihvate vrijednosti poput slobode okupljanja i slobode izražavanja, koje su dio osnova na kojem je projekat Evropske unije izgrađen - naveo je File u saopštenju.

On je dodao da Evropska komisija očekuje da vlada Srbije "preduzme sve neophodne korake da ispita prijetnje nasiljem upućene Paradi ponosa i preduzme neophodne mjere da osigura da se sloboda okupljanja i izražavanja ubuduće potpuno poštuju".

- Evropska komisija će nastaviti da podržava napore da se u Srbiji razvije klima tolerancije i da nema diskriminacije na osnovu roda, rasnog ili etničkog porekla, vjere, seksualne orijentacije ili godina u skladu sa sporazumom i poveljom EU o osnivnim pravima kao i zaključcima Evrpopskog savjeta o LBGT pravima iz juna 2013 - zaključuje File.

Foto: blic.rs

Portal Analitika