Politika

ĐUKANOVIĆ: Nadamo se rastu investicija i ukupnom razvoju od 2014.

2709djukanovic1
P
regovaračka poglavlja 23 i 24 Crna Gora će otvoriti do kraja godine i to je veoma realno očekivanje, ocijenio u intervjuu za Glas Amerike predsjednik Vlade Milo Đukanović, prenosi TVCG.

ĐUKANOVIĆ: Nadamo se rastu investicija i ukupnom razvoju od 2014.
Portal AnalitikaIzvor

On je tom prilikom dodao da su takođe prepoznati dosadašnji reformski napori Crne Gore i da je zemlja spremna za ispunjavanje neophodnih uslova "ne zbog očekivanja drugih, nego zbog sebe".

- Mislim da je veoma važno da smo u pripremi akcionih planova za definisanje pregovaračkih pozicija sa Evropskom unijom. Veoma racionalno smo koristili pomoć i usluge uglavnom evropskih eksperata koji su nam svakako obzbijedili nužnu asistenciju da ti akcioni planovi budu sveobuhvatni i dovoljno ubjedljivi evropskim partnerima. Vjerujem da su evropske institucije ocijenile pozitivnim dosadašje napore Crne Gore, da su na nekim važnim "vanbriselskim" adresama u okviru Evropske unije naši planovi takođe ocijenjeni kao veoma kvalitetni. Vjerujem da je realno očekivati da do kraja godine imamo otvorena Poglavlja 23 i 24, što će onda obezbijediti da se proces crnogorske integracije nastavi maksimalno dobrom dinamikom.

Na pitanje novinarke Milene Đurđić da li je Crna Gora spremna da ispuni mjere iz akcionih planova, Đukanović je izrazio uvjerenje da se to može uraditi na najbolji način.

- Mi ne doživljavamo samo formalno ono što se potencira kao prioritet u saradnji sa Evropskom unijom, a, još manje, u ispunjavanju obaveza prema EU. U više navrata sam potencirao da pred sobom nemamo zacrtane datume za kojima bi jurili. Mi ovo, ipak, razumijemo prioritetno kao pitanje unutrašnjeg demokratskog razvoja. A dobrog trenda demokratskog razovja nema bez boljih rezultata u vladavini prava. Takođe, nema ni povjerenja investitora, koji su nam najvažniji partneri u ostvarivanju mogućeg trenda ekonomskog razvoja, bez uzdizanja vladavine prava. To nije nametnuti već domaći zadatak - precizira Đukanović za VOA.

Predsjednik Vlade smatra da bi od naredne godine bi trebalo da počne normalizacija ekonomskog ambijenta u Evropi, a time i ekonomski oporavak Crne Gore. On precizira kako je teško govoriti o impresivnim stopama rasta u bilo kom dijelu Evrope, u uslovima kada su svi duže u teškoj ekonomskoj krizi.

- Nadajmo se da se tom ciklusu, ipak, nazire kraj i da bi mogli govoriti već 2014. o godinama kada će se normalizovati evropski ekonomski ambijent i stvoriti uslovi za rast investicija, što je nužan faktor ukupnog razvoja i, konačno, dostizanje višeg kvaliteta života u svim državama. Razumljivo, to je imperativ za države koje se nalaze na onom nivou na kome upravo Crna Gora - zaključuje Đukanović.

Portal Analitika