Politika

Blic CG: Đukanović u Beogradu početkom decembra

2709djukanovic
P
redsjednik Vlade Milo Đukanović boraviće početkom decembra u zvaničnoj posjeti Srbiji, prvoj nakon deset godina, saznaje Blic Crna Gora.

Blic CG: Đukanović u Beogradu početkom decembra
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović će doći u uzvratnu posjetu premijeru Srbije Ivici Dačiću, ali i razgovore sa predsjednikom i prvim zamjenikom predsjednika Vlade Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Više izvora Blica Crna Gora potvrdilo je da se tokom posjete Đukanovića Srbiji može očekivati konkretizacija nekih rješenja od interesa za građane obje zemlje, dogovorenih prilikom nedavne posjete Dačića Podgorici.

Podgorički list piše kako su Crna Gora i Srbija „nakon otopljavanja odnosa i niza zvaničnih i nezvaničnih susreta državnika u poslednjih godinu dana“, krenuli u realizaciju više dogovorenih rješenja, poput zajedničkih aplikacija kod fondova EU za puteve i pruge, i razmjene iskustava u eurointegracijama. Više ministara je 20. septembra u Vili Gorica potpisalo sporazume koji treba da pospješe, prije svega, ekonomske odnose. Takođe, visoka je ocjena analitičara za saradnju policija i bezbjednosnih službi dvije zemlje, zajedničke akcije i razmjenu informacija. Neka od pitanja koja i dalje nisu riješena su granice, dvojno državljanstvo, platni promet, nedostatak zajedničkih projekata za unaprjeđenje infrastrukture, preveliki suficit srpske privrede, kao i status Srpske pravoslavne crkve i srpskog jezika u Crnoj Gori.

Blic Crna Gora podsjeća da je Đukanović posljednji put bio u Beogradu u martu 2003. godine, na sahrani ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Portal Analitika