Region

DAČIĆ: Nismo kapitulirali pred huliganima, ali nije ni vrijeme za Prajd

2709parada2
N
a sjednica Biroa za koordinaciju službe bezbjednosti, koja je počela u 16 časova, a predsjedavao je šef te službe Aleksandar Vučić, u drugom glasanju je donešena jednoglasna odluka da Parada ponosa sjutra neće biti održana.

DAČIĆ: Nismo kapitulirali pred huliganima, ali nije ni vrijeme za Prajd
Portal AnalitikaIzvor

To je za Dnevnik RTS-a potvrdio premijer Srbije Ivica Dačić, koji je precizirao da je odluka donijeta prije svega iz bezbjednosnih razloga, ali i da će biti zabranjeni svi skupovi koji su bili zakazani za sjutra. Dačić je rekao da niko ne treba da dovodi u pitanje političko opredjeljenje države i to da li se poštuju Ustavom zagarantovana prava, već da su jedino ograničenje bezbjednosnirazlozi.

- Najvažnija je bezbjednost i sigurnost građana, i onih koji bi učestvovali na Paradi, i onih koji su protiv, kao i policije. Od 16 časova se razmatralo da li taj skup može da se održi bez posljedica. Procjene su bile da ne može i zato je donijeta odluka, bez ikakvih političkih konotacija - naglasio je Dačić.

Premijer kaže da ima dosta onih koji misle da bi bilo dobro da je Parada održana zbog eurointegracija, ali postavlja se pitanje "šta bi bilo ako u svijet ode neka druga slike, ako padne neki ljudski život". Dačić je istakao da nije niko kapitulirao pred huliganima i dodao da još nije došlo vrijeme za održavanje parade.

- Još treba sačekati. Sigurno će doći te teme na dnevni red, ali sada je bezbjednost i sigurnost na prvom mjestu - istakao je Dačić i dodao da ne misli da je održavanje Parade uslov za ulazak u EU.

Blic je ranije objavio kako je na proširenoj sjednici Biroa, a na osnovu bezbjednosnih procjena, prilikom prvog glasanja šest članova glasalo „za“, a šest „protiv“ održavanja Parade ponosa. Iza zatvorenih vrata dva puta su glasali, pored predstavnika službi bezbjednosti, i prvi potpredsjednik Vlade Srbije, zatim Miljko Radisavljević, Zagorka Dolovac, a prije nekog vremena se pojavio i Ivica Dačić.

Međutim, prema saznanjima B92, ne postoje informacije o tome ko je bio za koju opciju, niti koliko tačno ljudi učestvuje u donošenju odluke. Poznato je samo da je svako od članova iznosio svoju procjenu, da bi se na osnovu toga donijela zajednička bezbjednosna procjena.

Vučić je ranije danas rekao da će odluka o održavanju Prajda biti donijeta na osnovu bezbjednosne procjene i u interesu građana.

Organizatori Parade ponosa najavili su da je sve spremno za njeno održavanje, ističući da očekuju da će šetnja biti održana, ali da još nisu dobili bezbjednosnu procenu. Paradu su zakazali za sjutra u 10 sati, kao šetnju oko parka Manjež.

2709parada1Zvaničnu odluku čeka i policija, koja se priprema za svaki slučaj. Prrema ranije objavljenim procjenama, Paradu ponosa bi trebalo da obezbjeđuje 6.500 policajaca, što bi bilo najbrojnije angažovanje policije u istoriji glavnog grada Srbije.

Istovremeno pripadnici više desničarskih organizacija zakazali su za subotu skupove u vrijeme održavanja Parade ponosa, ali je pitanje da li će i ti skupovi biti održani zbog mogućnosti da ugrožavaju bezbjednost građana. U međuvremenu, na ulicama u centru Beograda već od 17 časova bilo je primjetno brojno prisustvo jakih policijskih snaga. Policijski odredi sa opremom za razbijanje demonstracija, prema pisanju portala B92,  prisutni su u ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša, Admirala Geprata, u blizini Vlade Srbije.

2709parada3Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić kazao je za B92 da se nada da je sjednica Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti tehničkog karaktera i da će se na njoj govoriti o bezbjednosti, a da to nije „neka nova sednica, na kojoj se razmatra zabrana Prajda“.

- Prajd nije zapisan na spisku uslova za EU, ali neodržavanje može da ima snažne posljedice, jer bi time bilo narušeno osnovno pravo na okupljanje - rekao je Miletić.

Uporedo sa satankom na kojem se odlučuje o održavanju parade ponosa u centru Beograda održava se „porodična šetnja“ Pokreta Dveri koji se protivi održavanju Parade ponosa.

Foto: blic.rs, tanjug.rs (Srđan Iilić)

2709parada4

Portal Analitika