Abiznis

Mađarska nacionalizuje komunalna i preduzeća za distribuciju gasa

2709naftamadjarska
M
ađarsko poslovanje gasom njemačkog energetskog diva E.ON ponovo će 30. septembra preći u državne ruke, izjavila je za javni radio Kosut ministrica razvitka Žužana Nemet, a prenosi HRT.

Mađarska nacionalizuje komunalna i preduzeća za distribuciju gasa
Portal AnalitikaIzvor

- Nakon što se trgovački i skladišni djelovi vrate u ruke države, vlada će moći da pregovara o cijenama i utiče na uvoz prirodnog gasa, kazala je ona i dodala da bi i državna energetska kompanija MVM trebalo da posluje na neprofitnoj osnovi.

Prije sedam dana premijer Viktor Orban objavio je da vlada pregovara o nacionalizaciji šest ili sedam komunalnih preduzeća u sklopu nastojanja da snizi cijene energije i podupre posustalu privredu. Glavni igrači u mađarskom sektoru komunalnih usluga, prema Rojtersu, uključuju njemačke E.ON i RWE, francuske EDF i GDF Suez i italijanski Eni. Nijedna od tih kompanija nije prošle sedmice željela da komentariše Orbanovu informaciju o otkupu.

Mađarski premijer je takođe kazao da bi odgovarajući prijedlog zakona mogao da bude upućen parlamentu na proljeće, iako nije jasno može li biti i prihvaćen prije izbora koji bi trebali biti održani u aprilu ili maju. Mađari po Orbanovim riječima plaćaju previsoke cijene energije u poređenju s primanjima. On podsjeća da su u SAD-u cijene energije otprilike za trećinu niže nego u Evropi.

Vlada je u januaru smanjila cijene komunalnih usluga za kućanstva za deset odsto a u međuvremenu je najavila i dodatno smanjenje cijene grijanja u novembru.

Foto: hrt.hr

Portal Analitika