Abiznis

Advokati protiv obračuna poreza po stvarnom dohotku

2709zugaadvokatiok
U
Ministarstvu finansija je danas održan sastanak ministra finansija Radoja Žugića i njegovih saradnika sa predstavnicima Advokatske komore Crne Gore, na čelu sa predsjednikom te asocijacije Zdravkom Begovićem, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Advokati protiv obračuna poreza po stvarnom dohotku
Portal AnalitikaIzvor

-Glavna tema sastanka odnosila se na pitanje oporezivanja advokatske djelatnosti, u svijetlu pripremljenog nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji predviđa isključivanje advokatske djelatnosti iz sistema paušalnog oporezivanja.

U uvodnom izlaganju, ministar Žugić je istakao da je glavna namjera ovakvog pristupa unapređenje poreske discipline i dostizanje višeg nivoa fiskalne održivosti i, time, obezbijeđivanje stabilnih javnih finansija- navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, predstavnici Advokatske komore istakli su da razumiju i podržavaju napore Ministarstva finansija da, kroz revidiranje poreske politike, obezbijedi stabilnost i održivost javnih finansija.  Istovremeno su ukazali na činjenicu da bi primjena predloženih rješenja, koja se odnose na ukidanje paušalnog oporezivanja i uvođenje obračuna poreza po stvarnom dohotku (što bi se reflektovalo i na obračun doprinosa) predstavljala značajan fiskalni teret za predstavnike jednog dijela advokatske djelatnosti, te da bi u posebno nezavidan položaj dovela najranjivije kategorije advokata, odnosno one sa najnižim prihodima.

-Razumijevajući i uvažavajući iznijete razloge advokata, predstavnici Ministarstva finansija su izrazili spremnost da se, u postupku predstojeće javne rasprave, kao i kroz naredne sastanke u istom sastavu, zajednički nađe model koji bi podrazumijevao utvrđivanje osnovice na koju bi se obračunavali doprinosi, a koja bi bila upodobljena sa ostvarenim prihodima advokata. Na današnjem sastanku je, takođe, najavljeno da će, u najskorijem roku, biti definisan zakonski okvir koji će poreskim dužnicima omogućiti da, uz eventualan otpis kamate, za dugove starije od jedne godine, jednokratno izmire obaveze iz prethodnog perioda. Predstavnici Advokatske komore pozitivno su se izrazili prema pomenutoj inicijativi- zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika