Društvo

„Lino Frutolino“ u potpunosti zdravstveno ispravan proizvod

1809lino
U
prava za sanitarnu inspekciju, a na temelju nalaza Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, utvrdila - Lino Frutolino u potpunosti zdravstveno ispravan proizvod, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

„Lino Frutolino“ u potpunosti zdravstveno ispravan proizvod
Portal AnalitikaIzvor

Nakon obavljanja analiza na reprezentativnom uzorku, od strane Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, proizvoda Lino Frutolino 200g, serije 22052013, kontrolnog broja 0909, Uprava za sanitarnu inspekciju utvrdila je potpunu zdravstvenu ispravnost Podravkinog proizvoda Lino Frutolino.

Ovime je obustavljen postupak te izdato rješenje Uprave za sanitarnu inspekciju o povratku proizvoda na police trgovina.

Podsjetimo, iako je Podravkina laboratorija za kontrolu kvaliteta tvrdila i dokazala kako je proizvod u potpunosti zdravstveno ispravan prema hrvatskom i evropskom Zakonu o hrani i kao takav stavljen na tržište, što je paralelno potvrdila i nezavisna analiza u akreditovanoj vanjskoj laboratoriji, i to na više uzoraka iste serije, Podravka je u skladu sa svojom politikom sistema bezbjednosti hrane i kvaliteta odlučila, a na preporuku Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja Hrvatske, privremeno povući proizvod spomenute serije sa polica trgovina, kako bi se naknadno napravile dodatne analize.

I te naknadne analize na reprezentativnom uzorku Frutolina 200g, serije 22052013, kontrolnog broja 0909, koje je inicirala Podravka, sprovedene u čak 4 laboratorije – u laboratoriji dr. Andrija Štampar, u vlastitoj laboratoriji Podravke, hrvatskoj i evropskoj akreditovanoj laboratoriji, kao i one rađene po službenom nalogu Uprave za sanitarnu inspekciju u Odjelu za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe pri Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, potvrdile su prvobitne Podravkine tvrdnje kako je spomenuti proizvod u potpunosti zdravstveno ispravan.

Podravkino temeljno usmjerenje je proizvodnja visokokvalitetnih i zdravstveno ispravnih proizvoda temeljenih na dobroj proizvođačkoj praksi i na načelima upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane.

Podravkina kontrola kvaliteta podrazumijeva sistem laboratorija koji čitav niz godina prati i kontroliše cjelokupan proizvodni proces, od same nabavke sirovina koje moraju biti najvišeg nivoa kvaliteta za proizvodnju Podravkine dječje hrane, ambalaže, okruženja, do isporuke gotovog proizvoda krajnjem kupcu u skladu da propisanim normama i standardima.

Svoje rezultate kontrola kvaliteta kontinuirano provjerava i potvrđuje u tzv. međulaboratorijskim testiranjima na međunarodnom i nacionalnom nivou. Podravka danas uživa povjerenje brojnih potrošača u više od 40 zemalja svijeta koji su prepoznali vrijednost njenih proizvoda.

Portal Analitika