Društvo

MARKOVIĆ: Na redu formiranje Agencija za antikorupciju

2709markovic
C
entar za monitoring predstavio je analizu efekata anti-korupcijskih politika u Crnoj Gori 2012-2013 kao i prijedloge za njihovo unapređenje, prenosi Radio Antena M. Ministar pravde Duško Marković je kazao da je borba protiv korupcije trenutno ključna tema za Crnu Goru.

MARKOVIĆ: Na redu formiranje Agencija za antikorupciju
Portal AnalitikaIzvor

Zato se u posljednje dvije godine vrijedno radilo, a rezultati su kako kaže Marković, osim ustavnih promjena, usvajanja seta pravosudnih zakona i pozivno pismo koje smo dobili juče, a koje je znak da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena uskoro:

- Ključni korak predstavlja formiranje Agencije za antikorupciju spajanjem postojećih antikorupcijskih institucija uz unapređenje nadležnosti u ovoj oblasti. Zatim donošenje izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa,te zakona o fionasiranju političkih subjekata - kazao je Marković.

Zlatko Vujović iz CEMI-ja kaže da su skoro tri godine predlagali da takvo tijelo bude formirano u Crnoj Gori. Napominje da nije dovoljno samo da postoji:

- Potrebno je da ta institucija bude nazavisno ustrojena, nezavisna od izvršne vlasti i nezavisna od partijskog djelovanja - mišljenja je Vujović.

Kako bi kontrolna uuloga Parlamenta bila ojačana, iz CEMI-ja preporučuju da se kroz izmjene Ustava smanji potreban broj poslanika kako bi bila otvorena parlamentarna istraga, u Zakon bi, smatraju, trebalo uvrstiti kaznene odredbe kako bi istraga imala smisla.

Predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović iz DF-a o preporukama, uz napomenu da je Skupština zakonodavni organ, kaže:

- U Crnoj Gori je bilo kvalitetnih promjena u normativnom dijelu,ali nama će kroz otvaranje pregovaračkog procesa biti neophodno da imamo rezultate - kazao je Bulatović.

Kada je u pitanju finansiranje političkih partija, iz CEMI-ja preporučuju da to kontroliše institucija koja je nezavisna od izvršne vlasti.

Član senata Državne revizorske institucije Branislav Radulović komantarišući zamjerke i preporuke o kontroli finansiranja političkih partija kroz kinesku poslovicu objasnio je šta misli:

- Nije važno da li je mačka crna ili bijela, važno je da lovi miševe. Mi se sada kao društvo iscrpljujemo u institucionalnim i implemantacionim modelima, miševi postoje, pitanje je da li mačke rade svoj posao - kazao je Radulović.

Osim o političkoj korupciji, izvještaj Centra za monitoring sadrži i analizu ekonomske korupcije kao i niz preporuka institucijama iz te oblasti.

 

Portal Analitika