Društvo

Veliko interesovanje tokom drugog dana održavanja Spark.me konferencije

spark.me-1uok_1
Tokom drugog dana Spark.me, najveće regionalne Internet konferencije, koja se održava u hotelu Splendid u Bečićima, u organizaciji kompanije doMEn d.o.o., takođe ogromno interesovanje, oko 300 ljudi. I danas su posjetioci dobili priliku da čuju vrhunska iskustva. Međunarodni stručnjaci poput Balađija (Indija/Švajcarska), Varenhorsta (SAD), Kejla (Bugarska) i Gornoija (Estonija) su podijelili svoje znanje i iskustvo, i govorili o načinu na koji su pronašli svoju iskru inspiracije koja ih je dovela do uspjeha koji uživaju.

Veliko interesovanje tokom drugog dana održavanja Spark.me konferencije
Portal AnalitikaIzvor

Bal Baladžijeva šesnaestogodišnja karijera je uticala na vrtoglavi rast mnogih startupova. Kompanije koje je osnovao ili vodio uključuju SurfKitchen (kupljena od Teleca AB), FlauntR (kupljena od Fotodesk Group AG), Fotodesk Group AG (kupljena od CEWE Color AG), DeviceDriven i mnoge druge. Trenutno je izvršni direktor Bal Lab. Na Spark.me je govorio o inžinjeringu brzonom svjetlosti, tj. kako na najbrži i najpraktičniji način napraviti proizvod: „Moja glavna poruka na Spark.me je za mlade ljude – ono što je zaista važno za vaš uspjeh jeste da imate strast. Strast nije u potrazi za novcem, već u radosti koju dobijate radeći stvari koje volite. Uspjeh tada neće izostati“.

Kris Varenhorst je Softverski inžinjer u kompaniji Dropbox. Nakon diplomiranja i magistriranja na prestižnom Masačusetskom institutu tehnologije (MIT) iz oblasti računarskih nauka, uputio se ka njihovom predstavništvu u San Francisku gdje je odmah dobio posao zahvaljujući svojoj kreativnosti. Danas predstavlja neizostavni dio njihovog vodećeg tima, a prisutnima je pojasnio kako Dropbox izgleda izunutra. On preporučuje svima koji žele da osnuju internez biznis sljedeće: „Ako želite da radite kroz web, u prednosti ste ako razumijete kodove i sve tehnologije koje se koriste danas. Dakle, investirajte svoje vrijeme u učenje o tome jer ćete na kraju biti mnogo efikasniji i uspješniji. Vidio sam ljude koji pokušavaju da osnuju vebsajte a ne znaju kako oni funkcionišu, ne poznaju ni bazični nivo. To nije ispravan put do uspjeha“- naveo je Varenhorst.

Stiv Kejl je TED predavač i preduzetnik čija je strast da stvara kompanije koje će inspirisati zaposlene da mijenjaju svijet svojim idejama i imaginacijom. On smatra da su poslovni lideri odgovorni za kreiranje takvog okruženja, uključivanjem društvenih i ekoloških ciljeva u ličnu i poslovnu etiku. Predavao je na Američkom koledžu, pisao za mnoge časopise, a trenutno živi u Bugarskoj i predaje na Univerzitetu u Sofiji. Bez promjene nema pravih rezultata u životu, smatra Kejl: „Promjena je jako važna, moramo je prigrliti inače stagniramo. Ona nam pomaže da rastemo. Potrebni su nam izazovi kako bi sebe unaprijedili. Takođe, koncept uspjeha je neophodno promijeniti. Uspjeh sam po sebi nije rapidni razvoj pomoću velikih novčanih fondova. Uspjeh je pronalaženje lokalnih problema i rješavanje istih bolje od svih drugih, za dobrobit zajednice. Kada poboljšate kvalitet života sebi i ljudima oko sebe, to je uspjeh“.

spark-me-melik-gornoiuokMelik Gornoi je dio Skajpovog tima skoro od samog početka i danas vodi tim od preko 60 profesionalaca. Razvijao je Skajp za Windows, testne timove za Skajp desktop i web klijente, bio glavni programer u timu i uvodio Scrum metodologiju. On je na Spark.me govorio o Skajpu – prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog giganta i naglasio: „Mi smo mlada kompanija, pa još uvijek imamo taj „startap mentalitet“, ali danas, kao dio Majkrosoft-a, nalazimo se na vrhu. Poručujem svima da je jako važno da su dobri u onom što rade, te još više – da se u tome zabavljaju. Tako će njihov startap procvjetati“.

Do kraja dana, prezentacije su održali Rob Hinčklif iz Rushmore.fm, Nikola Sologub iz Homepage.rs, Marcin Zmačinski iz Web.me, Danica Radišić iz Krazy Fish i Dragana Đermanović iz PRPepper agencije.

Podsjećamo, Spark.me je posvećena promociji i unapređenju Interneta i svim vrijednostima koje globalna mreža donosi javnosti. Zamišljena je kao interaktivna konferencija, dizajnirana da otključa kreativnost posjetilaca, omogući im učenje od međunarodno priznatih govornika i osmišljavanje originalnih biznis ideja.

Misija Spark.me je poboljšanje regionalnog kvaliteta života ljudi, i to podizanjem nivoa svijesti o Internetu i njegovim mogućnostima kroz edukaciju, takmičenje, druženje i dodjelu priznanja najzaslužnijima. Više o konferenciji na: www.spark.me.

 

 

Portal Analitika