Kultura

Malik MEZADRI: Lako je biti originalan u džezu

2709malik
Z
adovoljan sam kako je reagovala publika sa kojom sam se sreo prethodna dva dana na koncertima u Herceg Novom i Podgorici. Nisam osjetio negativnu energiju, niti lošu reakciju, naprotiv. Naravno, u publici su vjerovatn bili neki ljudi koji ne vole tu vrstu muzike, ali su ipak došli da čuju što ja to izvodim. A oni koji vole ovu vrstu muzike – na njima se istinski vidjelo da u njoj uživaju, kazao je Malik Mezadri.

Malik MEZADRI: Lako je biti originalan u džezu
Portal AnalitikaIzvor

Poznati francuski džez autor i izvođač, koji se proteklih deceniju i po proslavio specifičnim muzičkim stilom, održao je u srijedu i četvrtak koncerte u Crnoj Gori sa svojim ansamblom „Magic Malik Orchestra“. Mini-turneja, u organizaciji podgoričkog udruženja Jazz Art, bila je prilika da Mezadri predstavi ostatak grupe gitaristu Nelsona Veru, basistu Žan-Lika Lera i bubnjara Maksima Zampijerija. Muzika koju su izvodili pred punim salama, naročito podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“, po riječima Mezadrija je „mješavina afričkih, karipskih i zapadnih uticaja, koja ujedno ima dosta polifonije i improvizacije“. No, već duži niz godina prepoznat je i po specifičnom načinu izvođenja.

- Način na koji izvodim muziku – istovremeno pjevanje i sviranje flaute – nije ništa posebno. Moj glas je prosto nešto što prirodno prati zvuk flaute. Naravno, mnogo je muzičara koji rade to isto radi. Ali, ono što je specifično u mom „pjevanju“ jeste da se ta melodija razlikuje od one koju istovremeno sviram – pojašnjava Mezadri za Portal Analitika.

2709malik1Nisu samo te dvije melodije različite; često svaki instrument u kompozicijama „Magic Malik Orchestra“ ima, praktično, nezavisne kompozicije. Na pitanje da li je to jedna od, takoreći, „posljedica“ brojnih uticaja koje oblikuju njegov muzički stil, Mezadri odgovara:

- Da, volim da miješam tu polifoniju i poliritmiju Afrike i zapada. Ali, to nije nešto što sam stvorio, već je rezultat svega što se u meni pomiješalo ili nastalo improvizacijom. Dakle, to je nešto što postojalo i uvijek će postojati. Kao što su matematika ili astronomija rezultat spajanja zapada sa sjevernom Afrikom, tako je i džez stvorio svoju istoriju kroz miješanje uticaja zapada i sjeverne Afrike. I - ja sam dio te istorije.

Pa, iako je njegov stil lako razlikovati i izdvojiti na savremenoj džez sceni, Mezadri kaže da nije teško biti originalan u džezu. Pojašnjava i zašto:

- Mnogi žele da liče na druge, da rade kao što su drugi radili, a malo je onih koji rade drugačije. To ne znači da ne žele da budu originalni, već da češće stvaraju neku mješavinu od onoga što su oni i neki drugi radili. To je, jednostavno, drugačiji pogled na muziku. Postoje umjetnici koji su veoma poznati, ali su veoma sebični i egoisti. I njihova muzika je takva: stvorena je da bi se dopala drugima, da bi se oni dopali drugima. A muziku treba stvarati – radi muzike, a ne da bi pravili koncerte i da bi bila što brojnija publika koja voli takvu muziku – smatra on i potcrtava da je najbitniji ono što muzika donosi muzičarima koji je stvaraju.

- Treba imati povjerenja u muziku, jer ona ima moć da pomijera granice – nadahunto zaključuje Malik Mezadri.

K.J.

Foto: Oficijelna stranica „Magic Malik“ (Facebook)

Portal Analitika