Društvo

DUKOVIĆ: 90 odsto romske djece u kampu Konik I i Konik II pohađaju školu

okjavna11
P
redsjednik Odbora za ljudska prave i slobode Halil Duković ocijenio je danas da je položaj romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori poboljšan, navodeći da 90 odsto romske djece u kampovima Konik I i Konik II pohađađa školu.

DUKOVIĆ: 90 odsto romske djece u kampu Konik I i Konik II pohađaju školu
Portal AnalitikaIzvor

Duković je to kazao danas u Skupštini Crne Gore gdje je u organizaciji Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Instituta za otvoreno društvo iz Budimpešte održana javna rasprava: IPA 2014 – 2020 i inkluzija Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Rasprava je, kako su naveli organizatori, bila posvećena novim mogućnostima i izazovima u socijalnoj inkluziji romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je tokom rasprave ocijenio da je ključni cilj - puno integrisanje romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo.

Numanović je dodao da osim kampova Konik I i Konik II postoje još 16 romskih neformalnih naselja.

Navodeći da je od kada je uvedena Dekada Roma da je položaj te populacija znatno poboljšan, Numanović je ipak priznao da država još nije uradila dovoljno da se položaj te populacije još poboljša.

okjavna-22
- To pitanje nažalost nije u potpunosti riješeno ni u mnogo razvijenijim i bogatijim državama kazao je ministar Numanović.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović je kazao da će pitanje efikasnog i održivog rješavanja problema romske i egipćanske populacije biti tretirano u poglavljima 19 – socijalna politika i zapošljavanje, 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Pejović je dodao da očekuje da će tokom narednog sedmogodišnjeg perioda koliko očekuje da će trajati pregovarčki proces sa EU biti u potpunosti riješen položaj romske i egipćanske populacije.

- Nadamo se da će podrška za uključivanje Roma i Egipćana biti među prioritetima Strategijskog dokumenta Crne Gore i na tome ćemo insistirati. Narednih sedam godina je nešto novo i u toj perspektivi Crna Gora ima jasnu viziju da završi pregovarački proces i pripremi se za priključivanje EU, rekao je Pejović.

okjavna-33
Predstavnik Delegacije EU u Podgorici  Don Edi Berd kazala je da Crna Gora treba da poboljša sve napore kako bi poboljšala položaj Roma.

- Na žalost u Skupštini nema predstavnika Roma, broj ispisivanja Roma iz škola je veliki, veoma su podložni porodičnom nasilju a neophodno im je obezbijediti pristup na tržištu rada, rekla je Berd.

Imajući u vidu da su u toku aktivnosti na definisanju sljedećeg finansijskog okvira IPA 2 za period 2014 – 2020, postoji jasna potreba da se razmotre naučene lekcije i političke i institucionalne poruke svih zainteresovanih strana. Javna rasprava je stoga imala za cilj da okupi sve aktere u procesu pristupanja EU i inkluziji romske zajednice i doprinese pokretanju konstruktivnog dijaloga o efektima implementacije pretpristupnih fondova za tekući programski period 2007 - 2013, ali i sagledavanju mogućnosti za unaprjeđenje zaštite prava i sloboda romske zajednice u okviru novog IPA ciklusa, naveli su organizatori javne rasprave.

Mogućnosti za korištenje IPA II za podršku romskoj i egipćanskoj populaciji u Crnoj Gori velikim dijelom će zavisiti od pravovremenog strateškog planiranja na nacionalnom nivou. Zbog toga je neophodno da se u predstojećem periodu jasno definišu sektori i prioriteti koji će biti podržani kroz IPA II. Kako bi se iskoristila raspoloživa sredstva iz EU fondova u ovoj oblasti, u proces je neophodno uključiti sve zainteresovane strane (romske NVO, pojedince, državne institucije) – zaključak je javne rasprave.

 

 

 

Portal Analitika