Region

Beogradski Prajd obezbjeđivaće 6.500 policajaca

2709-prajd
Š
est i po hiljada policajaca obezbjeđivaće Paradu ponosa u subotu, a kako ekskluzivno saznaje “Blic”, pripadnici MUP-a već u petak uveče će biti raspoređeni na položaje po ulicama Beograda kako bi spriječili bilo kakav incident. Učesnike parade u parku Manjež čuvaće policajci raspoređeni u tri prstena, ali će još toliko prstenova biti raspoređeno u širem centru grada.

Beogradski Prajd obezbjeđivaće 6.500 policajaca
Portal AnalitikaIzvor

- Definitivna odluka o održavanju parade biće doneta po dolasku premijera i ministra policije Ivice Dačića iz Grčke, a najkasnije u petak ujutru. Ukoliko bude doneta odluka da parada bude održana, svi ostali skupovi, koji su najavljivani za subotu, biće otkazani - kažu u MUP-u Srbije.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Aleksandar Vučić sazvao je za danas sjednicu tog tijela na kojoj će biti donijeta odluka o tome da li će se Parada ponosa, koju su organizatori zakazali za subotu, biti održana. Istovremeno, policija se za obezbjeđivanje parade sprema uveliko, a odluka je da na obezbjeđenju bude angažovano više policajaca nego ikada. Do sada je za skupove sa visokim stepenom rizika angažovano 5.000 policajaca. Toliki broj bio je angažovan za prošlu i do sada jedino održanu Paradu ponosa 2010. godine, ali i kada su u Beograd dolazili najmoćniji svjetski lideri.

- Ovoga puta, za obezbjeđivanje parade biće angažovano hiljadu i po policajaca više, i to su snage koje do sada nisu bile angažovane u Srbiji - kaže za “Blic” izvor iz MUP-a Srbije.

On navodi i da su juče u MUP stigle bezbjednosne provjere i ostalih bezbjednosnih agencija - BIA i VOA, ali i da se bezbjednosna situacija mijenja iz sata u sat.

- Sa terena još stižu informacije i po njima se i pravi plan angažovanja policije. Određeno je nekoliko desetina položaja, na kojima će policajci biti raspoređeni. Cilj policije je da učesnici parade budu maksimalno zaštićeni i niko ko bi mogao da im naudi neće moći da im priđe - kažu u MUP-u Srbije.

Za obezbjeđenje parade angažovan je cjelokupan sastav Žandarmerije, interventnih jedinica i brigade beogradske policije, kao i policajci iz svih uprava u Srbiji.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika