Region

Kragujevac: Služena prva liturgija na znakovnom jeziku

2709liturgijakragujevacok
U
kragujevačkoj Sabornoj crkvi danas je prvi put u Srbiji služena krstovdanska liturgija i na znakovnom jeziku koji razumiju osobe oštećenog sluha, javlja Blic.

Kragujevac: Služena prva liturgija na znakovnom jeziku
Portal AnalitikaIzvor

Sekretar Udruženja gluvih i nagluvih osoba Šumadijskog okruga Suzana Maslać Matović rekla je da je prevođenje liturgije na znakovni jezik od velikog značaja, jer je sada osobama oštećenog sluha uz pomoć tumača, sveštenika koji je savladao znakovni jezik, omogućeno da prisustvuju vjerskim obredima i osjete duhovnost.

Tumač za znakovni jezik Katarina Vučenović rekla je da je u ovom poslu najteže prevoditi vjerske obrede zbog specifičnosti terminologije koju je teško prilagoditi gluvim osobama, odnosno rečniku koji koriste.

Krstovdanskoj liturgiji, koju je služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom šumadijske eparhije, prisustvovali su članovi Udruženja gluvih i nagluvih osoba u Kragujevcu i učenici Škole za obrazovanje djece sa oštećenim sluhom.

Udruženje za gluve i nagluve osobe u Kragujevcu već tri godine organizuje učenje osnova znakovnog jezka za učenike trećeg i šestog razreda osnovnih škola u Kragujevcu.

U okviru Međunarodne nedjelje gluvih osoba koja traje do 28. septembra, u Kragujevcu je organizovan i javni čas znakovnog jezika na kome su građani Kragujevca mogli da čuju i izvođenje popularnih zabavnih melodija na znakovnom jeziku.

Portal Analitika