Zanimljivosti

Pobijedite gorušicu izborom hrane

gorusicauok
Ukoliko vas muči gorušica prvi korak ka njenom ublažavanju jeste pametno sastavljen jelovnik, pa biste sebi mogli da pomognete pažljivim izborom hrane.

Pobijedite gorušicu izborom hrane
Portal AnalitikaIzvor

Zob

Zob je biljka koja će vam biti savršen saveznik u borbi protiv gorušice. Sadržava brojne minerale, zdrave masne kiseline, vlakna i ugljene hidrate. Zbog takvih svojstava, zob se sporo vari pa je stalan izvor energije i blagotvorno djeluje na cjelokupni probavni trakt. To znači da gorušica postaje stvar prošlosti.

Đumbir

Đumbir je izrazito efikasan kod želudačnih problema, a posebno dobro djeluje na gorušicu. Možete ga jesti samog ili kao dodatak hrani – supama, prilozima, salatama, pa čak i u napicima. Njegovo blagotvorno djelovanje potvrđeno je mnogim istraživanjima.

Mahunarke

Mahunarke su hranjljiivi gusti ugljeni hidrati koji sadrže puno vlakana, a zbog toga ih vaše tijelo lako vari. One imaju stabilizujući efekat na šećer u krvi. Višestruke studije pokazuju da pasulj može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, kao i drugih vrsta karcinoma. Istraživanja takođe pokazuju i da mahunarke blagotvorno djeluju na gorušicu.

Jabuke

Jabuke sadrže niz antioksidativnih sastojaka koje štite ćelije tijela od slobodnih radikala, ali i koje pomažu tijelu u normalnom funkcionisanju. Odavno je poznato da jabuka dobro djeluje na probavu, a sada je dokazano i da sprječava gorušicu.

I još nekoliko korisnih savjeta:

Jedite češće, manje obroke. Što je obrok manji i nemasniji, to se kraće zadržava u želucu, pa je i manji pritisak na mišić koji povezuje želudac i jednjak.

Povećana tjelesna težina, a posebno gojaznost su faktor rizika. Većina osoba osjeća slabljenje gorušice nakon smanjenja tjelesne težine.

Cigarete, kafa, alkohol i napici s kofeinom, kao i sva gazirana pića, ubojita su kombinacija kad je u pitanju gorušica, posebno uz obilne i masne obroke. Izbacite ili barem smanjite sve navedene stimulanse.

Izvor: TPORTAL.HR, b92.net

 

 

Portal Analitika