Svijet

Engleski ubjedljivo najzastupljeniji strani jezik u školama EU

2709skolaok
E
ngleski je daleko najzastupljeniji strani jezik koji se uči u većini osnovnih i srednjih škola u Evropskoj uniji, a ujedno velika većina odraslih najbolje zna engleski, pokazuju podaci Eurostata objavljeni povodom Evropskog dana jezika.

Engleski ubjedljivo najzastupljeniji strani jezik u školama EU
Portal AnalitikaIzvor

Godine 2011. u osnovnim i nižim razredima srednjih škola, engleski je bio najzastupljeniji strani jezik koji je u prosjeku učilo više od 90 posto učenika. Na Malti i Austriji engleski kao strani jezik uče svi učenici, u Španiji i Italiji 99 posto, u Hrvatskoj 95 posto, Francuskoj 93 posto i Poljskoj 91 posto.

Nakon engleskog najčešće se uče francuski, njemački i španski.

Kod viših razreda srednjih škola engleski je takođe najzastupljeniji, ali je na drugom mjestu njemački jezik. U Hrvatskoj njemački u osnovnim školama i nižim razredima srednje škole uči 32 posto učenika, a u višim razredima srednje škole 62 posto.

Među odraslim stanovništvom, većina ih najbolje zna engleski. Petina anketiranih u 28 zemalja članica izjavila je da u potpunosti vlada engleskim, 35 posto da imaju dobar nivo znanja toga jezika, a 45 posto smatra da ga zna dovoljno. Dvije trećine odraslog stanovništva izjavilo da zna barem jedan strani jezik.

Savjet Evrope je 2011. godine proglasio 26. septembar  Evropskim danom jezika kako bi se podigla svijest o kulturnoj i jezičkoj raznolikosti, te istakla važnost učenja stranih jezika za evropska načela tolerancije i međusobnog razumijevanja.

Portal Analitika