Region

Jovanka Broz u komi

2709-jovanka
S
tanje Jovanke Broz jutros teško i neizvesno, ona je u komi i priključena je na respirator, kaže za B92 Milojko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Jovanka Broz u komi
Portal AnalitikaIzvor

Stanje udovice Josipa Broza Tita naglo se pogoršalo juče zbog problema kardio-respiratorne prirode. Ona je je od juče na aparatima za vještačko disanje.

Kako saznaje B92, ljekari ne mogu da daju prognoze, između ostalog jer Jovanka Broz ima 90 godina i u bolnicu je 23. avgusta primljena u teškom stanju.

Titova udovica ima i rak kože, ali ljekari tvrde da taj karcinom za Jovanku ne može da bude fatalan, pišu "Novosti".

U međuvremenu, ljekari su zabranili sve posjete gospođi Broz, jer je Jovankino stanje jako ozbiljno.

Brozova je primljena u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije 23. avgusta u teškom stanju i bila je odmah smještena na intenzivnu njegu. Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar rekao je tada novinarima da je Jovanka Broz u polusvjesnom stanju i da reaguje samo na grube nadražaje i da su prve analize ukazivale na početak sepse.

- Odmah su preduzete mere reanimacije, ona je je prebačena na intenzivnu negu, gde se intenzivno borimo za njen život. Početne analize pokazuju na jedno septično stanje, naveo je Lončar.

Jovanka Broz rođena je 1924. godine u Lici. 1952. udala se za Tita, sa kojim je živjela do njegove smrti 1980. Živi u Beogradu u skromnim uslovima i dugo je bila bez ikakvih ličnih dokumenata. Izolacija joj je prije 33 godine bila nametnuta, da bi se kasnije u nju sama povukla.

U centar pažnje Jovanka Broz vratila se 2009. kada je javnost saznala da živi u relativnom siromaštvu bez ijednog dokumenta.

Jula 2009. godine ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio joj dokumenta - ličnu kartu i pasoš.

Kao neposredan svjedok cijele turbulentne epohe u istoriji Balkana, ona je još predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja.

Jovanka Broz se rijetko pojavljuje u medijima, a poslednjih mjeseci veliku pažnju su privukle njene ispovjesti. U februaru ove godine Jovanka Broz je prijavila pljačku kuće na Dedinju u kojoj živi i iz koje su bile odnijete brojne dragocjenosti.

Nekadašnja prva dama Jugoslavije je još sredinom osamdesetih podnijela sudu dokument na više strana sa njenom ličnom imovinom koju potražuje. Do danas joj lične stvari koje su joj oduzete 1980. nisu vraćene, niti je podijeljena imovina Josipa Broza Tita između njegove udovice, sinova i unuka.

Izvor: b92.net; foto: novosti.rs

Portal Analitika