Društvo

PEROVIĆ: Penzije za sada nećemo smanjivati

2709-perovic
Z
bog ekonomskog ambijenta, ove godine išli smo sa iznuđenim rješenjem zamrzavanjem penzija, pa su one redovne i sigurne. U Vladi se vodi računa i sve se čini da, za sada, ne dođe do smanjivanja penzija poručio je direktor Fonda PIO Dušan Perović sa sjednice rukovodstva crnogorskih penzionera sa predsjednicima opštinskih udruženja, piše Pobjeda.

PEROVIĆ: Penzije za sada nećemo smanjivati
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da su prihodi od doprinosa povećani oko pet odsto, ali su znatno porasli i rashodi Fonda, na osnovu obaveza za nove penzionere i one koji su pravo ostvarili primjenom inostranih sporazuma o socijalnom osiguranju.

- Izvorni prihodi, doprinosi, u finansiranju penzija učestvuju sa 55 do 56 odsto, a preostalih oko 45 procenata nadomješta se direktno iz budžeta. Da nije u sistemu trezora, Fond PIO bi se morao na tržištu kreditno zaduživati. I ova činjenica pokazuje da je Vladi prioritet sigurnost penzija, rekao je Perović.

Objašnjavajući da su u problemu i ostali penzioni sistemi zemalja okruženja, da je u Bosni i Makedoniji bilo obustava isplate penzija, Perović je podsjetio da je crnogorski prosjek skoro kao hrvatski, te da jedino Slovenija ima veću prosječnu penziju.

Portal Analitika