Društvo

KOVAČEVIĆ: Načelnici moraju biti pristupačni

2709-kovacevic
N
ije tačno da kočimo borbu protiv korupcije, baš naprotiv – preduzeli smo sve da nje ne bude, poručio je Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine koju je prethodnih dana MANS optužio da sakrivanjem matičnih brojeva vlasnika nepokretne imovine, uz Poresku upravu, stoji na put borbe protiv korupcije, pišu Vijesti.

KOVAČEVIĆ: Načelnici moraju biti pristupačni
Portal AnalitikaIzvor

Kovačević ističe da im je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nakon inspekcijskog nadzora u pojedinim katastrima krajem februara naložila da u roku od 60 dana uklone sa svog sajta matične brojeve vlasnika nepokretnosti.

On je objasnio da su matični brojevi ostali u bazi Uprave, da su izbrisani sa javno dostupnog sajta, i da svi oni koji se pozovu na Zakon o slobodnom pristupu informacijama imaju pravo na uvid dokumentacije i njeno kopiranje.

- Ja sam za borbu protiv korupcije i pozivamo svakoga, makar anonimno, da nam dostavi podatke o nezakonitostima. Ja ću uvijek poslati komisije u područne jedinice da to ispitaju, dokumentaciju ću dostaviti tužilaštvu, a one za koje se sumnja da su radili nezakonito suspendovati do krivičnog postupka, poručio je Kovačević.

U Upravi za nekretnine došlo je do smjena načelnika nekoliko katastara zbog lošeg rada. Kovačević je nedavno bez funkcije ostavio i šefa najveće područne jedinice – Podgorica, Duška Vojinovića. To je urađeno, kako je objasnio, iz istih razloga kao i u slučaju katastra u Budvi, Baru, Bijelom Polju, Herceg Novom, Cetinju, Žabljaku, Beranama i Tivtu.

- Vidjeli smo da u određenim katastrima ima problema, predmeti se nijesu rješavali u roku, čekalo se i po pet i više godina za njihovo završavanje, žalbe i pritužbe su nam stizale sa svake strane, kako od strane građana tako i od opština, notara, privatnih geodetskih firmi, advokata, objašnjava Kovačević.

On je zbog toga slao ekipe u kontrolu katastara nakon što je dobijao pritužbe na njihov rad, koje su provjeravale predmete na koje su se pritužbe odnosile, a neke kontrole su završene prosleđivanjem dokumenata tužiocima na provjeru, pišu Vijesti.

Kovačević kaže da je u rukovodeće funkcije postavio „mlade koji imaju potencijala i koji su pokazali visoke profesionalne reference“.

Rukovodilac Uprave za nekretnine poručuje da se „recidivi moraju što prije iskorjeniti“ i da „načelnici moraju biti pristupačni svima“. On dodaje da „nikome nije zagarantovano mjesto ukoliko ne iskaže visok nivo profesionalizma i predanosti poslu“.

Foto: nekretnine.co.me

Portal Analitika