Društvo

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva "pod lupom“ Osnovnog tužilaštva

2709-udzbenici
P
odgoričko Osnovno tužilaštvo juče je od Državne revizorske institucije (DRI) tražilo dodatne informacije u vezi sa revizijom koja se odnosi na Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, saznaju Dnevne novine.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva "pod lupom“ Osnovnog tužilaštva
Portal AnalitikaIzvor

- Tužilaštvo je u neposrednoj komunikaciji sa rukovodiocem revizije prikupilo dodatne informacije u cilju sprovođenja mjera iz svoje nadležnosti, saopšteno je nakon sastanka.

DRI je u julu dala uslovno i negativno mišljenje na izvještaje o poslovanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Revizori su utvrdili da je Zavod prošle godine nedomaćinski raspolagao novcem, kao i da finansijski izvještaj obiluje materijalnim greškama. Nakon nalaza revizora, ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović zamijenio je Upravni odbor.

Predsjednik Upravnog odbora od 2010. do prije nekoliko sedmica bio je Marko Jokić, a članovi Ljubiša Stanković, Vesna Vučurović, Nađa Durković i Aleksandra Hajduković. Novi predsjednik Upravnog odbora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva je Srđan Raičević, koji je i sekretar Ministarstva prosvjete i sporta. Za članove UO su izabrani Predrag Vujičić, Mihailoo Anđušić, Nađa Durković i Aleksandra Hajduković.

Nalaz revizora očigledno je bio motiv da Uprava policije i njeno Odjeljenje za privredni kriminal sredinom avgusta preuzmu dokumentaciju o poslovanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u poslednje tri godine. DRI je u izvještaju uvidjela da je Zavod, čiji je direktor Nebojša Dragović, imao manjak od skoro 670.000 eura. Problematično je što je Zavod otpisao zastarjele udžbenike u iznosu od 465.000, a i skoro 130.000 eura veće izdatke, pišu Dnevne novine.

Foto: zuns.me

Portal Analitika