Svijet

Rusija nudi da njeni vojnici čuvaju hemijski arsenal Sirije

447-chemok2609
R
usija je danas ponudila da njeni vojnici čuvaju postrojenja u kojima će sirijsko hemijsko oružje biti uništavano, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rusija nudi da njeni vojnici čuvaju hemijski arsenal Sirije
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, Rusija je spremna da obezbjeđuje te objekte i pomaže u njihovom čuvanju, nakon što u njih bude pohranjeno oružje koje treba da bude uništeno.

Samo nekoliko sati prije toga, drugi zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov rekao je Asošiejted presu (AP) da je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija samo dva dana udaljen od sporazuma o rezoluciji kojom će se Damask obavezati da se otarasi svog arsenala hemijskog oružja.

Gatilov je rekao da će rezolucija sadržati pozivanje na poglavlje sedam Povelje Ujedinjenih nacija kojim se omogućava vojna akcija u interesu mira.

SAD i Rusija nemaju jedinstveno mišljenje o tome kako obezbjediti sprovođenje rezolucije.

Pristajanjem na sporazum Rusije i SAD o hemijskom oružju, režim sirijskog predsjednika Bašara el Asada za dlaku je izbjegao vojnu akciju SAD čiji je cilj trebalo da bude odmazda za hemijski napad na predrađe Damaska u kojem je poginulo, kako se navodi, oko 1.400 ljudi, prevashodno civila.

 

Portal Analitika