Zanimljivosti

Riješena misterija džinovske crne rupe u centru naše galaksije (VIDEO)

crna-rupaok2609
M
isterija velike crne rupe u centru naše galaksije, koja miruje, ne pokazujući znake nikakve aktivnosti, već decenijama muči naučnike. Novi dokazi, međutim, ukazuju da je ovaj "usnuli zmaj" u jednom trenutku bio aktivan - samo što mi nijesmo bili tu da ga vidimo.

Riješena misterija džinovske crne rupe u centru naše galaksije (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Astronomi, naime, tvrde da se prije dva miliona godina dogodila njena erupcija, toliko moćna da je osvjetlila oblak udaljen 200.000 svjetlosnih godina. Mada su i ranije tvrdili da se tako našto moralo dogoditi, naučnici sada prvi put mogu da kažu i kada se ovaj događaj tačno zbio.

- Sada znamo kada se ovaj uspavani zmaj, čija je masa četiri miliona puta veća od mase našeg Sunca, probudio i bljuvao vatru, sa snagom 100 miliona puta većom nego što je ima danas - zakljuje profesor Džos Blend-Horton, autor studije objavljene u stručnom časopisu "Astronomikal Džornal".

Dokaz teorije omogućio je paučinasti snop vodonika poznat kao Magelanov tok. On se proteže iza naše galaksije, do dvije male prateće galaksije, malog i velikog Magelanovog oblaka.

Taj region se nalazi oko supervelike crne rupe nazvane Sagitarijus (strijelac) A i emituje radio talase, infracrvene, ultraljubičaste, X i gama zrake. Treperenja radijacije se pojačavaju kada mali oblaci gasa padnu na vrelu ploču materije koja se vrti oko crne rupe. Naučnike su, međutim, zbunjivali dokazi suprotni ovoj aktivnosti, koji pokazuju da je u prošlosti došlo do kataklizmičnog događaja.

- Ove godine mi je iznenada sinulo da to mora da je znak, fosilni zapis velike eksplozije energije iz supervelike crne rupe u našoj galaksiji - zaključuje Blend-Horton, a kompjuterska mjerenja pomoću Nasinih satelita omogućila su i da se izračuna da se proces dogodio prije oko dva miliona godina.

 

Izvor: blic.rs

Portal Analitika