Husović: Vlada će pomoći razvoj sjevera države

sastanakok2609
P
redsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, potpredsjednik Vlade Rafet Husović, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i direktor Direkcije javnih radova Žarko  Živković predstavili su danas Kapitalni budžet u Bijelom Polju i dogovorili nove investicije u ovom gradu.

Husović: Vlada će pomoći razvoj sjevera države
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Vlade Husović je kazao da je Bijelo Polje veliko gradilište u zadnjih nekoliko godina i da će i u narednom period Vlada i njene institucije pomagati razvoj Bijelog Polja i sjevera države.

- Pokušaćemo das a nivoa države i Vlade usmjerimo strane investiture ka sjeveru i tako realizujemo što više razvojnih projekata, kako bi se mladi ljudi na sjeveru uposlili. To je osnovni zadatak ove vlade i mislim da ćemo u tome i uspjeti, kazao je Husović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je kazao da karakter budućih projekata treba biti akcentovan kroz ekonomske benefite koje će ti projekti u najkraćem roku donijeti Bijelom Polju.

- U proteklom periodu bavili smo se pripremom tih projekata i danas smo konkretizovali neka od glavnih pitanja, koja su figurisala kao ideje kada su u pitanju razvojni projekti u Bijelom Polju. To je nesporni potencijal Bjelasice o kojem smo danas pričali i investicijama koje će značiti mogućnost njene eksploatacije, konačno stavljanje na papir, odnosno izrada analize i izrada projekta vezanog za turistički biser – Đalovića pećinu i još nekoliko projekata koje smo sa  Direkcijom za izgradnju i drugim investitorima i donatorima pripremili u Bijelom Polju, sa posebnom karakteristikom i fokusom na ekonomske benefite budućih projekata, kazao je predsjednik Žurić.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović kaže da će se u narednom period intenzivno raditi na valorizaciji Bjelasice, Đalovića paćine i hotelskih kapaciteta

Cmiljače gdje će se iduće godine raditi na asfaltiranju puta od pet kilometara i probijanje puta u dužini od osam kilometara, kao i realizaciju izgradnje nekoliko žičara i manjeg hotela na tom prostoru.

- Ovo će biti nadležnost Ministarstva, Direkcije i Opštine Bijelo Polje, a dio sredstava za ovaj projekat biće predviđen u Kapitalnom budžetu za 2014. godinu. Takođe, Đalovića pećiunu smatramo kao ozbiljan potencijal koji bi trebalo da se iskoristi u narednom period, gdje ćemo uraditi projektnu dokumentaciju, a projekat će finansirati Ministarstvo uz podršku Vlade, gdje će se precizno definisati sve aktivnosti koje treba da se urade. Ovaj projekat će koštati nekoliko stotina hiljada eura. Takođe, Vlada i Ministarstvo će dati određenu podršku i kada su hotelski kapaciteti u pitanju. Ovo su projekti koji treba da dovedu do novog zapošljavanja i nove energije na ovom prostoru. Smatramo, takođe, da bi trebalo pojačati obrazovni process za turističku struku, gdje ćemo sa Ministarstvom obrazovanja i Opštinom Bijelo Polje preduzeti neke mjere u narednih mjesec dana, kazao je Gvozdenović.

 

Portal Analitika