Region

Hrvatska mjenja Ustav zbog Perkovića

hrvatskakucaok2609
H
rvatska vlada predložila je Saboru izmjenu Ustava tako što će biti ukinuta zastarelost za sva teška ubistva, a ne samo za ona koja su politički motivisana.

Hrvatska mjenja Ustav zbog Perkovića
Portal AnalitikaIzvor

Takva izmjena Ustava, naime, omogućila bi da, između ostalih, procesuiran ili izručen Njemačkoj bude i bivši funkcioner jugoslovenske tajne službe Josip Perković. Njemačka Perkovića potražuje zbog sumnje da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Posebnim zakonom bilo bi propisano koja su to teška ubistva, a vlada predlaže i unošenje posebne odredbe koja govori da se nezastarjevanje odnosi i na slučajeve teških ubistava za koje je već nastupila zastarelost. 
Ustavom bi tako, ako u Saboru za izmjene glasa dvotrećinska većina zastupnika, bilo definisano da ne zastarjevaju krivična djela ratnog profiterstva, kao ni krivična djela iz procesa transformacije i privatizacije počinjenog u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti države, propisana zakonom, krivična djela teških ubistava propisana posebnim zakonom ili ona koja ne zastarevaju prema međunarodnom pravu. 
Inicijativu za promjenu Ustava podnijelo je 45 poslanika vladajuće Socijaldemokratske partije, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da je ona "sasvim racionalna i razumna jer za trajanja jednog režima se nisu mogli progoniti oni koji su ubijali u njegovo ime". 

 

Portal Analitika