Abiznis

Kavarić učestvovao na Ministarskom sastanku u Zagrebu

inicijativaok2609
P
ristup gasu je jedan od osnovnih elemenata koji mogućava konkurentnost naših ekonomija i predstavlja razvojni podsticaj za sve ekonomske aktivnosti. Saglasili smo se, svima nam treba gas, svima nam treba IAP koridor kao pristupna tačka TAP koridoru i hajde da napravimo generalan tehnički i precizan dogovor oko toga kako da što prije imamo gas na što efikasniji, što brži i što jeftiniji način, rekao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić na konferenciji za novinare nakon Ministarskog sastanka „Jadransko-jonski plinovod – put kaspijskog plina u Europu“, koji je održan u Zagrebu u organizaciji ministra gospodarstva Hrvatske, Ivana Vrdoljaka.

Kavarić učestvovao na Ministarskom sastanku u Zagrebu
Portal AnalitikaIzvor

„U tom dijelu već na prvom sastanku smo dogovorili smo vrlo konkretne korake za budućnost. Dakle, trebalo bi da se definišu pitanja koja se odnose na poslovni model, na kanale komunikacije, treba da definišemo rokove i treba da već u ovoj fazi uključimo one koji su potencijalni investitori, jer bez njihove podrške ove projekte nije moguće sprovesti. Moramo da izbalansiramo ono što je pristup strateških investitora koji bi mogli da finansiraju ovaj projekat i da budemo otvoreni za sugestije kako da izađemo sa modelom koji bi bio na opštu korist u odnosu na ono što su razvojne performanse u našim ekonomijama“ naglasio je ministar Kavarić, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ministri regiona su se saglasili o potrebi razvijanja i realizacije projekta Jadransko-jonskog gasovoda uporedo sa razvojem projekta Trans-jadranskog.

Takođe, razgovarali su i o daljnjim koracima koje treba preduzeti u budućnosti kao i o nastavku rada na zajedničkom dokumentu koji će formalizovati specifične akcije za realizaciju IAP projekta u budućnosti.

Ministri su potvrdili predanost svojih vlada izgradnji IAP-a koji, kako je naglašeno na današnjem sastanku, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori otvara potpuno novu energetsku perspektivu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Na Ministarskom sastanku su, pored ministara Kavarića i Vrdoljaka, učestvovali i ministar energetike i industrije Albanije Damian Gjiknuri, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kao i direktor Trans Adratic Pipeline AG Kjetil Tungland.

 

Portal Analitika